07-11-2010, 14:12
|
Użytkownik zabanowany
|
|
Zarejestrowany: Aug 2008
Posty: 27 416
|
|
Elizko, witaj.
U nas się jada dobrze i tanio.
Postawiłam dzisiaj na danie jednogarnkowe,
bo szybko i zdrowo, a więc wszystkim zaglądającym podaję przepis na danie po saunie
Pikantna patelnia
Przygotowanie: 35 min.
Kaloryczność: 210 kcal/porcja
Składniki na 6 porcji
• 40 dag mięsa wołowego mielonego
• 30 dag makaronu świderki
• cebula
• ząbek czosnku
• olej
• puszka groszku konserwowego
• puszka pomidorów
• 30 dag pieczarek
• papryka w proszku
• sól, pieprz, 3 łyżki keczupu
Etapy przygotowania
1. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj mięso mielone, dobrze podsmaż, stale mieszając. Przypraw solą, pieprzem i mieloną papryką, wymieszaj. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki, dodaj do mięsa. Osącz groszek i też włóż go do mięsa. Pomidory pokrój i wraz z sokiem dołóż na patelnię. Wymieszaj wszystko i duś ok. 10 min.
2. Makaron ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie, połącz z masą mięsną na patelni. Przypraw keczupem, podduś jeszcze przez chwilę. Podawaj od razu. Możesz posypać parmezanem lub startym żółtym serem.
|