Wyświetl Pojedyńczy Post
  #1  
Nieprzeczytane 01-08-2013, 12:56
PLISZKA Inż. Ppoż. PLISZKA Inż. Ppoż. jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Aug 2013
Miasto: Pomorskie
Posty: 1
Domyślnie Co zrobić gdy wybucha pożar w kuchni


Jeśli mowa o wyposażeniu kuchni zawsze wymieniane są lodówki, opiekacze, cudaczne garnki, roboty, mikrofalówki, itp. Nikomu jednak nie przychodzi do głowy wyposażyć się w sprzęt gaśniczy. A w kuchni to potrzebne, bo wiele domowych pożarów rozpoczyna się właśnie tu. Nie trzeba od razu inwestować w nieporęczne gaśnice. W szafce można schować poręczny i intuicyjny spray gaśniczy, skuteczny na powszechne domowe pożary (www.youtube.com).

Co robić, gdy pojawi się ogień?
Po pierwsze - wyłączamy gaz
Po drugie - odcinamy dopływ tlenu nakrywając patelnię / garnek pokrywką albo zwilżoną szmatką. UWAGA - szmatka nie może być mokra! Co robi woda w kontakcie z rozplaonym tłuszczem, możecie zobaczyć tutaj: akademia.pliszka.pl/pozar-oleju-jak-ugasic
Odpowiedź z Cytowaniem