Wyświetl Pojedyńczy Post
  #6  
Nieprzeczytane 22-09-2014, 13:37
Basko Basko jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Sep 2014
Posty: 374
Domyślnie

Pieróg dachnowski z kaszą gryczaną

Składniki:

1/2 l mleka
2 jaja
5 dkg drożdży
1 kg mąki
szczypta soli i cukru
1/2 szkl. oleju

Farsz:

1 szkl. kaszy gryczanej
kg ziemniaków
2 cebule podsmażone
sól+pieprz do smaku

Wykonanie:

Letnie mleko, mąka, jaja i drożdże, sól i cukier - wyrabiać ciasto i odstawić do wyrośniecia
Ziemniaki ugotować, sparzyć kaszę na farsz - do tego dodać przysmazoną na złoty kolor cebulkę. Doprawić solą i pieprzem.
Na wyrosniete ciasto nalożyć farsz i przykryć ciastem, posmarować jajkiem i włożyc do piekarnika.

Piec około 30-40 minut
Odpowiedź z Cytowaniem