Żur owsiany (kyselycia)
Składniki:
300 g mąki owsianej,
250 g drożdży,
1 skrawek chleba,
1 litr wody,
1 łyżka kminku,
1 cebula
Kyselycię można przygotować z owsianej mąki, płatków owsianych, lub owsianej krupy. Do przygotowania 3-3,5 lita żuru potrzebujemy półlitrowy słoik mąki owsianej, 25 g drożdży, kawałek ciemnego chleba. Składniki zalewamy litrem ciepłej wody, nakrywamy przykrywką i zostawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Następnie wyciskamy masę przez gazę, dolewamy około 2 litry wody, 1-2 łyżeczki kminku i gotujemy mieszając, aby się nie przypaliło. Po zagotowaniu, dodajemy cebuli (można podsmażyć na oleju) czosnek i sól. Na koniec dodajemy liść laurowy, pieprz, olej lniany. Żur najlepiej smakuje z ziemniakami, chlebem, gotowanym bobem lub fasolą.
|