Wyświetl Pojedyńczy Post
  #15  
Nieprzeczytane 12-06-2008, 09:45
Alsko's Avatar
Alsko Alsko jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2007
Miasto: Warszawa
Posty: 34 899
Domyślnie Popiersia kurze w sosie czosnkowo-pomidorowym

Składniki:
2 piersi kurze
główka czosnku
pomidory (ilość ustala kucharka )
1 cebula
20 g 18% śmietany
oliwa

Mięso pokroić na spore kawałki, posolić. Ułożyć na półmisku, pokryć cienko pokrajanymi ząbkami czosnku (na 2 piersi wychodzi mi prawie cała główka). Przykryte folią wstawić na minimum 2 godziny do lodówki, można na całą noc.
Pomidory obrać. Zimą można je zastąpić małą puszeczką koncentratu lub pomidorami bez skórki z kartonowego pojemniczka.
Mięso obsmażyć na oliwie (nie obsypuję mąką), zdjąwszy uprzednio płatki czosnku, przełożyć do rondla.
Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę, pod koniec szklenia wrzucić czosnek (nie przyrumienić, bo zgorzknieje). Podlać wodą i całość dolać do rondla. Dodać rozciapciane pomidory (jeśli używam koncentratu - dodaję go do śmietany). Dusić do miękkości.
Zaprawić śmietaną.

Może to i nie dietetyczne, ale pyszne, jeśli lubi się czosnek!
Odpowiedź z Cytowaniem