Wyświetl Pojedyńczy Post
  #46  
Nieprzeczytane 05-12-2012, 17:13
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Polecam tym razem PIERNIK,ale taki jaki piecze się
w IZRAELU,jest on na tyle dobry,ponieważ piecze się
go 2 tygodnie przed spożyciem,tak więc można go
upiec spokojnie teraz,oszczędzając czas na późniejsze
wypieki.

PIERNIK Z IZRAELA
-------------------------
1/2szklanki miodu
szklanka cukru
1/2szklanki soku malinowego
1szklanka mocnej ciepłej kawy
1szklanka mąki
2szklanki drobno posiekanych orzechów
1/2szklanki skórki pomarańczowej
1/2szklanki posiekanej skórki cytrynowej w cukrze
1/2szklanki rodzynek
4 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do pierników
2łyżeczki sody do pieczenia

WYKONANIE
--------------
1).Miód zagotować,przelać do miski,mieszając dodawać
składniki w takiej kolejności jak wyżej podano
2).Przełożyć ciasto do blaszki wysmarowanej olejem,
wyłożonym wysmarowanym papierem do pieczenia
ciasto powinno sięgać do połowy blaszki
3).piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni,45minut
4).Wystudzić
5).Ciasto zawinąć w folie aluminiową,owinąć w ściereczkę
i przechowywać najlepiej w chłodnym,ciemnym miejscu
przez 2tygodnie przed podaniem.

W kuchni Izraelitów znalazły miejsce produkty i potrawy
z wielu stron świata,a więc włoskie przyprawy,zioła krajów
słowiańskich,mięso jagnięce z Bliskiego Wschodu,
holenderskie solone ogórki,śledzieciasta maślane do kawy,
wschodnioeuropejskie barszcze,potrawy ze śmietaną,naleśniki
kasza gryczana,ciemny chleb razowy,wędzone ryby i kompoty.
Z pobytu na Bałkanach wynieśli umiejętność nadziewania
warzyw,szczególnie bakłażanów.Cesarstwo Austro-Węgierskie
uczyniło ich smakoszy gulaszy,strudli,wykwintnego ciasta.
Tak więc widzimy tu dużą mieszaninę potraw,jednak niektórym
potrawom nadawali ''ojczyste''brzmienie.Tak więc warto tu
powiedzieć choćby o karpiu po żydowsku,o żydowskiej
pieczeni,jednak wyborna chałka jak i potrawy z solonego
śledzia należą już do żydowskich mistrzów sztuki kulinarnej.
Rozproszenie Żydów po całym świecie powoduje,że kuchnia
ich nosi znamiona regionalne.W Polsce bogaty Żyd stawiał
na stole rybę podaną na sposób ojczysty,czulent,cymes,kishke.

CYMES Z SUSZONYCH ŚLIWEK
----------------------------------------
1/2kg.suszonych śliwek
4szklanki wrzątku
szklanka makaronu
łyżeczka soli
2łyżki soky z cytryny
1/3 szklanki miodu
4łyżki masła

1).Śliwki wypłukać,zalać wrzątkiem,pozostawić na godzinę
usunąć pestki,mogą być śliwki kalifornijskie bez pestek
2).Zalać 4 szklankami wrzątku,doprowadzić do wrzenia,
dodać drobny makaron,sól,sok z cytryny,miód i masło
3).Przelać do naczynia żaroodpornego,przykryć pokrywką
piec w temp.180 st.45 minut.wyjąć,zdjąć pokrywę po pół
godzinie.
Podawać jako przystawkę do obiadu./porcje na 6 osób/
Odpowiedź z Cytowaniem