Jajka w sosie koperkowym.
Sos koperkowy
Idealny np. do pieczonego lub grillowanego łososia, pulpecików z indyka, młodych ziemniaków, gotowanych szparagów czy brokułów.
Składniki
4 porcje
1 i 1/2 szklanki bulionu, rosołu
ok. 1/4 łyżeczki kurkumy
1 pełna łyżka mąki
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
po ok. 1/4 łyżeczki białego i czarnego pieprzu oraz granulowanego czosnku
1 łyżka masła
1 pęczek koperku
1 łyżeczka soku z cytryny
Dodaj notatkę
Przygotowanie
Bulion zagotować z kurkumą. W miseczce dokładnie rozprowadzić mąkę w śmietance, następnie wlewać ją do bulionu ciągle mieszając, zagotować na małym ogniu.
W międzyczasie doprawić solą, białym i czarnym pieprzem oraz czosnkiem w proszku.
Gotować przez ok. 1 minutę co chwilę mieszając.
Dodać masło, sok z cytryny i posiekany koperek, podgrzewać jeszcze przez chwilę ciągle mieszając. Odstawić z ognia (można przygotować wcześniej).