Wyświetl Pojedyńczy Post
  #4  
Nieprzeczytane 25-02-2009, 20:42
dziewiątka's Avatar
dziewiątka dziewiątka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Włoszczowa
Posty: 24 347
Domyślnie Ciasto czekoladowe

Składniki na ciasto:- na średniej wielkości tortownicę
5 jaj
2 szkl. mąki ( tortowa kielecka - op.w niebieska kratkę)
1 szkl. cukru
2 łyżki kakao ( ciemne )
1 budyń czekoladowy
1/2 tabl. gorzkiej czekolady
3 łyżki wody
1 małe op. masła roślinnego ( warszawskie lub bielskie, ze słonecznikiem na wieczku)
1 łyżeczka sody
1 aromat ( rumowy lub arakowy)
tłuszcz do wysmarowania i bułkę tartą do posypania tortownicy
Na polewę :
1/3 kostki masła
2 łyżki kakao ( ciemne, np.DECO MORENO )
1/2 szkl. cukru pudru
woda( ostrożnie po łyżce wlewać do kakao, ale nie może być za dużo-tyle tylko, żeby kakao wymieszać na gęsta papkę); po dodaniu rozpuszczonego masła będzie w sam raz
***************************
Masło wyjąć z lodówki niech postoi i nabierze temp. pokojowej.Na wolnym ogniu w naczyniu z wodą rozpuścić czekoladę...nie doprowadzać do zagotowania !
Białka oddzielić od żółtek, z białek i cukru ubić pianę - mikserem na szybkich obrotach ( dodać szczyptę soli-lepiej się ubija); gdy piana będzie sztywna ubijać dalej - dodawać stopniowo po jednym żółtku, budyń, masło, mąkę z sodą, kakao - na końcu przestudzoną czekoladę i aromat.
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tortownicy - piec w piekarniku ( z termoobiegiem krócej)ok. 40 - 50 min. w temp. 180 stopni
************************
Zrobić polewę : z kakao , cukru i wody - masło ciepłe, wlewam porcjami i dokładnie mieszam na konsystencję lśniącą
Po upieczeniu, wyjęciu z formy i wystudzeniu polewam polewą czekoladową i dekoruję orzechami włoskimi
*************************
Ciasto można przekrawać na dwa lub trzy płaty i przełożyć powidłami lub lekkim swoim ulubionym kremem - ja czasem przekładam tylko powidłami ale przeważnie nie przekładam...SMACZNEGO !!!!
__________________
część moich obrazków pochodzi ze stron dostępnych w necie ...
Odpowiedź z Cytowaniem