Wyświetl Pojedyńczy Post
  #15  
Nieprzeczytane 30-03-2010, 20:16
adriana57's Avatar
adriana57 adriana57 jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Jul 2009
Posty: 181
Gaduła

Cytat:
Napisał Damian17
Poziom cukru we krwi mieszczący się w normie zdrowego człowieka to 60-100 mg%. Wyższy może grozić poważnymi chorobami, dlatego dowiedz się, co zrobić, aby trzymać go w ryzach.
W procesie trawienia pożywienia powstaje w naszym organizmie glukoza, czyli cukier prosty, który z przewodu pokarmowego szybko przenika do krwi, a z nią do wszystkich komórek. Dzieje się tak dzięki produkowanej w trzustce insulinie. Problem zaczyna się wtedy, gdy trzustka w ogóle nie produkuje insuliny, albo produkuje jej bardzo mało i wówczas cukier pozostaje we krwi, a to prowadzi do cukrzycy. Komórki organizmu nie dostają "pożywienia" potrzebnego im do wytworzenia energii i pracy, zaczynają obumierać z głodu i cierpi na tym cały organizm.
Wysoki lub podwyższony poziom cukru we krwi możemy mieć nawet przez wiele lat i nic o tym nie wiedzieć, gdyż dolegliwości cukrzycowe nie pojawiają się od razu. Nasz czujność słabnie, a w organizmie dochodzi do spustoszenia. Może dojść do uszkodzenia siatkówki oka, nerek, nerwów ruchowych i czuciowych, zmian miażdżycowych, uszkodzenia naczyń tętniczych w obrębie nóg (tzw. stopa cukrzycowa), a u mężczyzn nawet do impotencji.
Cukier i sól to biali zabójcy.Należy ich unikać , mąż mój z 3 łyżeczek do herbaty zredukował do pół łyżeczki ,trwało to trochę ale było warto
Odpowiedź z Cytowaniem