Wyświetl Pojedyńczy Post
  #26  
Nieprzeczytane 14-06-2008, 17:31
Bajadera07's Avatar
Bajadera07 Bajadera07 jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2008
Miasto: Sopot
Posty: 2 627
Domyślnie

Faszerowana papryka



4 strąki czerwonej papryki (duże)
30 dag mielonego mięsa
2 duże cebule
20 dag pieczarek
1 mały bakłażan
2 spore ząbki czosnku
1 jajko
4 łyżki podgotowanego ryżu
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
oliwa lub olej
sól, pieprz, inne dowolne przyprawy

SOS:
1 szklanka przecieru pomidorowego
1/2 szklanki wody
sól, pieprz, cukier


Z papryki odkroić wierzch (coś w rodzaju czapeczki), usunąć gniazda nasienne i umyć.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor.
Pieczarki umyć i pokroić wkostkę.
Poddusić na oliwie. Bakłażana pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na silnie rozgrzaną oliwę i stale mieszając podsmażyć na złoto. Każde z wymienionych warzyw smażyć osobno. Przestudzić cebulę, pieczarki i bakłażana. Dodać mięso, jajko, ryż, zioła, przyprawy i zgnieciony czosnek. Wszystko razem wymieszać i masę wkładać do przygotowanych strąków papryki. Nakryć odciętymi wierzchami. Ustawić w garnku ciasno, tak żeby papryka nie przewróciła się w trakcie gotowania. Najlepiej wybrać garnek, lub naczynie, który będzie można wstawić do piekarnika.
Wymieszać składniki sosu i wlać do garnka z paprykami. Przykryć i zagotować, zmniejszyć płomień do minimum i dusić papryki pod przykryciem ok. 30 min.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Paprykę, bez przykrycia, zapiekać ok. 20 min, aż skórka z wierzchu pomarszczy się.
Podawać z zagęszczonym sosem, w którym dusiła się papryka.
Odpowiedź z Cytowaniem