Wyświetl Pojedyńczy Post
  #48  
Nieprzeczytane 31-01-2010, 14:33
gratka's Avatar
gratka gratka jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Dec 2007
Miasto: wioska
Posty: 16 011
Domyślnie

Pada śnieg równiutko od wczoraj. Pogoda typowo barowa, lub w gorszej wersji - kapciowa.
Pozdrawiam wszystkich, którym się jeszcze czegoś chce!
Mnie się wczoraj chciało upiec pasztet jarski z selera. Podam przepis, a nuż się ktoś zmobilizuje?

Pasztet z selera

Składniki:
2 średnie selery lub jeden duży,
2 duże cebule,
1 kostka margaryny,
1 szklanka wody,
1, 5 szklanki bułki tartej,
1 łyżeczka Vegety,
2 kostki grzybowe,
4 jaja, przyprawy do smaku.

Wykonanie:
Selery zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, cebulę pokroić. Rozpuścić margarynę w wodzie, dodać kostki grzybowe, Vegetę. Starty seler i cebulę. Gotować około 30 minut, można po ugotowaniu zmiksować. Wystudzić, dodać jaja, bułkę tartą i przyprawy. Wyłożyć do formy i piec 40 minut.
Zamiast wody i kostek grzybowych może być ( w wersji dla Irka) wywar z grzybów suszonych.
__________________
Nie możesz zatrzymać żadnego dnia, ale możesz go nie stracić....
Odpowiedź z Cytowaniem