Kawa po arabsku
Egipcjanie wierzą, że tylko kobieta, która umie zaparzyć kawę, będzie dobrą żona.
Dlatego podczas oświadczyn, matka narzeczonego prosi swoją przyszłą synową o kawę.
Zadanie tylko z pozory wydaje się banalne.
Kawa musi być mocna, słodka i z kardamonowym posmakiem.
Gotuje się ją w specjalnym naczynku zwanym kanaką.
Podczas gotowania kawa w pewnym momencie delikatnie zaczyna się podnosić.
Trzeba wiedzieć w którym momencie zdjąć ją z ognia, by się nie zagotowała,
ani nie wykipiała. Należy następnie odczekać kilka sekund i ponownie postawić na ogniu,
zdjąć z ognia i znowu postawić.
Po trzecim zdjęciu z ognia gospodyni może przelać ją do filiżanki
i bez wstydu poczęstować gości jeśli… całą powierzchnię kawy pokrywa warstewka piany.
__________________
Nie możesz zatrzymać żadnego dnia, ale możesz go nie stracić....
|