Cytat:
Napisał elizka
Upiekłam! Bardzo dobre Dzięki Viko za przepis
Kształty .... muszę nabrać wprawy
Jest ich więcej...
Te zdjęcia raczej nie zginą,bo dodaję przez naszą klubową galerię.
|
Trzeba przypomnieć przepis na szczodraki , bo czas na nie nadchodzi . Kolędowanie już niedługo,a wypróbować można i teraz.
Vika napisała:
Tradycyjne szczodraki: 60 g drożdży rozpuścić z niewielką ilością ciepłej wody i łyżką cukru. Gdy drożdże wyrosną, dodać pozostałe składniki: 1 kg mąki, 1 kostkę (250 g) tłuszczu, 3 łyżki cukru, szklankę śmietany oraz szklankę mleka. Wszystko wymieszać, a następnie dodać trzy białka jajek i jeszcze raz wymieszać.
Trzeba poczekać, aż ciasto wyrośnie, podzielić na mniejsze kawałki i uformować np. spiralki lub kółeczka. Następnie piec w temperaturze 180-200 stopni przez 20-30 minut, aż będą miały złoty kolor.