ciasto na naleśnikiprzyrządzić z mąki pszennej lub kukurydzianej - ewentualnie z niewielką ilością mąki ziemniaczanej, gryczanej lub z amarantusa. Mąkę miesza się z jajami i rozprowadza mlekiem, wodą lub piwem i delikatnie soli. Do ciasta na naleśniki ze słodkimi ingrediencjami najlepiej wziąć mleko i ewentualnie odrobinę śmietany, z farszem mięsnym - samą wodę lub z dodatkiem niewielkiej ilości piwa, a z farszem warzywnym - piwo lekko rozcieńczone wodą. Do każdego rodzaju ciasta dobrze jest też wmieszać trochę tłuszczu - oliwy lub oleju, roztopionego sklarowanego masła albo smalcu. Co prawda naleśnik może się obejść bez tłuszczu, ale z nim jest smaczniejszy! A poza tym nie trzeba wtedy natłuszczać patelni, na której będą smażone cieniutkie placki naleśnikowe.Smacznego