Roladki ziemniaczane
Składniki.1 paczka wafli.
1 kg ziemniaków.
20 dag. boczku (kiełbasy).
2 duże cebule.
2 jajka.
..śmietana.
oliwa.
sól.
pieprz.
....Opis przygotowania.Ugotowane ziemniaki mielimy,dodajemy 2 łyżki śmietany.Całość zmiksować na jednolitą masę.Następnie dodać zeszkloną na oliwie cebulę i podsmażone(nieduże) kawałki boczku lub kiełbasy.Masę wkładamy na wafle.Masa musi być gorąca wtedy wafle szybko namiękną i szybciej się je zroluje.Następnie roladę kroimy,obtaczamy w bułce i jajku .Smażymy na oleju. SMACZNEGO!!!
Tą roladę można przygotować wcześniej,zawinąć w folię i włożyć do lodówki.Smażymy wtedy kiedy chcemy już podawać.
Podajemy z surówkami.
|