Wyświetl Pojedyńczy Post
  #2492  
Nieprzeczytane 04-03-2019, 17:23
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie Domowy paprykarz a la szczeciński

W tym kąciku kulinarnym jest tak wiele smakowitości i tyle bezcennych rad,że trzeba dodawać swoje ulubione potrawy.

Znakomity paprykarz a la szczeciński
można samemu zrobić w domu


Oto przepis:

Składniki :

ok. 250 g wędzonej ryby (np. makrela, węgorz, pstrąg, morszczuk) - waga obranego mięsa
100 g (1 woreczek) naturalnego lub białego ryżu
1 marchewka
1 pietruszka
1 duża cebula
3 łyżki oleju roślinnego
2/3 szklanki bulionu
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki


Przygotowanie

Obrać rybę ze skóry i ości pozostawiając samo mięso. Ugotować ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Marchewkę, pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
Na dużą patelnię wlać 2 łyżki oleju, dodać cebulę i od czasu do czasu mieszając zeszklić ją.
Dodać starte warzywa, wlać pozostałą łyżkę oleju, doprawić solą oraz pieprzem i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 3 minuty.
Wlać bulion, wymieszać, przykryć i gotować do miękkości warzyw przez ok. 10 minut.
Zdjąć pokrywę, dodać rozdrobnioną rybę, paprykę słodką i ostrą oraz odcedzony ryż. Mieszając podgrzewać przez ok. 4 minuty, pod koniec dodając koncentrat pomidorowy.
Potrawa jest już gotowa. Można ją podawać na ciepło z pieczywem lub schować do lodówki i wykorzystywać jako pastę kanapkową. Można posypać natką pietruszki lub kolendrą.

Zdjęcia z kuchni mojego syna:




Odpowiedź z Cytowaniem