Deser płonące lody z owocami
Składniki.6 kulek lodów waniliowych.
6 kulek lodów owocowych.
2 kiwi.
duży banan.
6 łyżek sezonowych, miękkich owoców(maliny, truskawki, pozimki, czarne jagody).
..szklanka smietany kremowej.
6 kostek cukru królewskiego.
6 kawałków królewskiego wafla, nieco większych od kostek cukru.
łyżka spirytusu.
.
...Opis przygotowania.Na spodzie pucharków rozkładamy kulki lodów posypujemy drobnymi owocami. Na nich formujemy zgrabny kopczyk z ubitej na gęsty puch śmietany, obkladamy plasterkami kiwi i bananów. Na czubku śmietanowego kopczyka kładziemy suchy wafel, na nim nasączoną spirytusem kostkę cukru i, wnosząc deser na stół cukrowe kostki zapalamy. Lody prezentuja się najpiękniej, gdy podajemy je o zmierzchu.
|