Ciasto z malinami
2,5 szklanki mąki
250 g masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ( można zmiksować w malakserze ) . Jeśli ciasto jest zbyt sypkie dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - ok.40% i 60%, każdą zawinąć folią spożywczą, zamrozić. Można to zrobić dzien wczesniej. Blachę o wym. 33x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód zetrzec większą część ciasta, podpiec na złoty kolor w temp. ok.190C. przez około 20 minut. Odstawić do ostudzenia.
Budyniowa pianka
5 białek
1 szkl. cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
2 opakowania budyniu waniliowego lub smietankowego , bez cukru (2x40 g)
1/2 szkl. oleju
500 g malin ( mogą być mrożone)
Ubić białka. Po ubiciu na sztywno powoli dodawac cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyzszych obrotach .
Następnie powoli wsypywac budyń, cały czas miksując. Strużką wlewać olej, miksując do całkowitego polączenia.
Na podpieczony spód wylać masę . Wyrównać i układać gęsto maliny . Na wierzch zetrzec resztę zamrożonego ciasta .
Piec w temp 190C przez ok. 30-40 minut. Jak chcesz posyp cukrem pudrem
Pascha
1 litr mleka
11/2 litra śmietany
8 jaj
11/2 kostki masła
1 cukier waniliowy
30 dkg cukru pudru
Mleko , śmietanę , jaja gotować na wolnym ogniu – cały czas mieszając – aż zrobi się serek ( trwa to prawie godzinę ). Gdy serek jest już dobry odstawiamy go by wystygł , następnie odcedzamy go na sitku przez czystą gazę- troszkę trzeba wydusić ( ale nie za dużo) .
Masło , 1 cukier waniliowy , 30 dkg cukru pudru ucieramy razem . Do utartego dodajemy pomalutku wystygnięty serek i cały czas ucieramy , aż zrobi się jednolita masa . Masę dzielimy na 2 równe części – do jednej możemy dodać: drobno pokrojoną czekoladę lub rodzynki lub drobno pokrojone orzechy lub i to i to i to …, do drugiej dać kakao .
Blaszkę ( ja daję taką jak się piecze keks lub babkę ) wykładam czystą gazą – tak by ze wszystkich stron za blaszkę wystawała gaza , nakładam masę wymieszany z kakao , a następnie masę z bakaliami . Na wierzchu zawijam wystające z brzegów boki gazy i wstawiam do lodówki .
Musi stać w lodówce . Można ja pokroić na takie kawałki na jakie chcemy , zawinąć w sreberko i wstawić do lodówki . Wyciągamy kiedy nam potrzeba , a im zimniejsze , tym lepsze .
Ciasteczka lukrowane
25 dkg mąki
25 dkg margaryny
25 dkg cukru pudru - mączki
2 całe jajka ( żółtka do ciasta , 2 łyżki cukru mączki do ciasta )
Z mąki , margaryny , żółtek i 2 łyżek cukru mączki zagnieść ciasto .
Na 20 minut włożyć ciasto do lodówki . Następnie ciasto rozwałkować . Literatką wykroić kółeczka i każde ciasteczko posmarować lukrem .
Lukier – pozostałą ilość cukru pudru utrzeć z białkiem – aż do białości .
Ciasteczka piec w temp. 160 stopni przez 10 minut
Uważać bo ciasteczka są bardzo kruche . Można je jesc same , można przełożyć dżemem lub galaretką np. śliwkową. Może stać i stać
Ciastka przez maszynkę
50 dkg maki
25 dkg masła
12 dkg cukru
2 żółtka surowe
1 całe jajko
Cukier waniliowy
Troszeczkę proszku do pieczenia
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto , na koniec dodać szczyptę proszku do pieczenia .
Na otwór wyjściowy maszynki do mięsa ( nie elektrycznej ) , nakładamy zwykłą nakładkę do ciastek , wkładamy ciasto do maszynki i krecimy korbką. Pokroić na 5 cm kawałeczki ( ja mam taką nakładkę z karbowanymi dziurkami ) .
Piec 15 minut w temp. 180-190 stopni
Placek jogurtowy
I Biszkopt:
8 jaj
12 łyzek cukru
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Po upieczeniu przekroić na pół
Wkładka
4 jabłka pokroić w kostkę
10 dkg orzechów siekanych
10 dkg rodzynek
2 łyżki miodu naturalnego
½ szkl. Cukru
1/3 szkl. Oleju
Wszystkie składniki wymieszać razem i odstawić na 2 godz.
Osobno :
5 białek ubić na sztywno +
½ szkl. Cukru+
5 zółtek +
2 szkl. Mąki pszennej +
1 łyżeczka proszku do pieczenia +
1 łyżeczka sody +
Wkładka
Wszystko razem porządnie wymieszać i upiec
Krem
½ l mleka +
½ szkl. Cukru +
2 łyżki mąki pszennej +
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ugotować , wystudzić , a następnie do wystudzonego kremu dodać:
1 ½ kostki masła +2 średnie jogurty firmy Bakoma o smaku Raffaello ( kokosowy lub kokosowo-migdałowy ). Rozetrzeć mikserem.
Placek z jabłkami w środek
Jeśli warto wspomnij. Jeśli nie – zapomnij