Wyświetl Pojedyńczy Post
  #11  
Nieprzeczytane 03-01-2010, 00:43
Eunicka's Avatar
Eunicka Eunicka jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Dec 2009
Miasto: Polska, Pomorze
Posty: 101
Domyślnie

Cytat:
Napisał NieDajSieZjescChorobie
Witam!
Dobrym sposobem na zwiększenie kaloryczności diety jest dodawanie do potraw mąki, śmietany, masła (jeśli nie ma zaburzeń lipidowych, takich jak np. podwyższony cholesterol) oraz olejów roślinnych i oliwy.
Wątek jest od dawna zarzucony, ale smutno patrzeć, jak "profesjonaliści" doradzają w kwestiach dietetycznych. Człowiek do normalnego funkcjonowania potrzebuje podstawowych składników odżywczych - różnych (nie tylko białko, tłuszcz, węglowodany, woda, ale i witaminy oraz substancje podobne do witamin, sole mineralne w postaci przyswajalnej, poza tym błonnik). W starszym wieku łatwo się traci białko (mięśnie) i tłuszcz. Zaburzenia lipidowe to mit stworzony sztucznie. Właśnie należy dostarczać cenne, wysoko przyswajalne białko, bogate w witaminy, lecytynę i cenne kwasy tłuszczowe, a cóż jest bardziej wartościowego od żółtek jaj, podrobów, białek i tłuszczów zwierzęcych.
Mąka!? I cóż komu przyjdzie z kalorycznego jedzenia, jeśli ono jest tych podstawowych składników pozbawione, gorzej, bo zawiera te, które sprawiają problemy. Wartości żadnej, tylko mu gluten (wraz z dodanymi do mąki klejami od E400) skleja skrobię z błonnikiem w nierozpuszczalne resztki, co jest częstą przyczyną zatwardzenia i braku apetytu.
Odpowiedź z Cytowaniem