Wyświetl Pojedyńczy Post
  #19  
Nieprzeczytane 29-11-2014, 18:32
Basko Basko jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Sep 2014
Posty: 374
Domyślnie Futomski bulwiok

Bieda-potrawa z Podkarpacia (podobno z okolic Futomy). Dziś już nie taka biedna - do ciasta drożdżowego dodaje się bowiem tłuszcz i jajka, farsz jednak nadal robi się mieszając ser z gotowanymi ziemniakami (oraz podsmażoną cebulką). Charakterystyczny dla tego regionu dodatek mięty nadaje plackowi ciekawego smaku i aromatu.

Ciasto (proporcje orientacyjne, robiłam "na oko"):
1/2 kostki drożdży
ok. 600-700 g mąki pszennej
ok. szkl. mleka
50 g masła
2 jajka
1 żółtko
sól
cukier
Nadzienie:
ok. 20o g białego sera
5-6 ziemniaków
jedna cebula
sól
pieprz
świeża mięta

Zaczynić drożdże (rozpuścić w części mleka, zasypać odrobiną cukru i mąką). Gdy ruszą, dodać mąkę, jajka, żółtko i sól. Masło rozpuścić w pozostałym mleku, dodać do ciasta w trakcie wyrabiania. Jeśli ciasto będzie za twarde, dodawać po trochu mleka (ciasto powinno być dość miękkie, elastyczne, przyjemne w dotyku). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blasze w duży kwadrat/prostokąt, przykryć, zostawić do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piec do 180'C i przygotować farsz - ugotowane ziemniaki ugnieść z serem, dodać podsmażoną cebulkę i posiekane liście mięty, doprawić solą i pieprzem. Farsz wyłożyć na środek placka - nadmiar ciasta po bokach założyć do środka tworząc ramkę dookoła nadzienia. Piec ok. 50 min - podawać ciepłe.
Odpowiedź z Cytowaniem