Wyświetl Pojedyńczy Post
  #1841  
Nieprzeczytane 02-08-2015, 19:44
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie

Często przeglądam ten wątek w poszukiwaniu sprawdzonych przepisów na smaczne potrawy
i zaraz na początku Helenka pisała o nieocenionych właściwościach kaszy jaglanej
dla wszystkich brzuszków,a zwłaszcza seniorskich i dziecięcych.

Mam taki przepis ,niby dla dzieci,
ale i dla nas w sezonie śliwek przydać się może:


- Półtorej szklanki kaszy jaglanej
- 3 szklanki wody (lub 1 szklanka wody i 2 szklanki mleka)
- 2 łyżki masła
- 30 dag śliwek
- pół szklanki cukru
cukier waniliowy
cynamon
sól
masło lub olej do wysmarowania żaroodpornego naczynia
śmietana do polania.



Kaszę wsyp do rondla i zalej gotującą się wodą. Dodaj łyżkę masła, posól i gotuj pod przykryciem około pół godziny - nie powinna być całkiem miękka. Nagrzej piekarnik do 170 - 180°C, przygotuj naczynie do zapiekania. Śliwki umyj, osącz, usuń pestki, oprósz częścią cukru zwykłego i waniliowego oraz cynamonem. Gorącą kaszę wymieszaj z resztą cukru i ułóż w żaroodpornym naczyniu warstwami na przemian ze śliwkami (kasza powinna stanowić pierwszą i ostatnią warstwę). Posyp wierzch kawałeczkami masła. Zapiekaj pod przykryciem przez 30 - 40 min.
Podawaj z cukrem waniliowym i śmietaną. Do kaszy można przed zapieczeniem dodać orzechów lub rodzynek, a zamiast śliwek użyć jabłek.
Odpowiedź z Cytowaniem