Wyświetl Pojedyńczy Post
  #7  
Nieprzeczytane 22-09-2014, 13:45
Basko Basko jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Sep 2014
Posty: 374
Domyślnie

Gomółki- dobra przekąska do piwa i nie tylko

przysmak wielkości orzecha włoskiego, w kształcie stożka, jego smak i zapach zależy od dodawanych przypraw, kminku, papryki, mięty, ziół, czosnku.
Składniki:
1 kg sera chudego dobrze ogrzanego
1 jajko
1 żółtko (do posmarowania)
kminek, sól do smaku

Wykonanie:
Ser zmielić w maszynce, wymieszać z jajkiem, dodać kminek i sól. Wszystko dokładnie połączyć. Uformować małe kulki, zrobić na nich szpic. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem. Włożyć na blachę i podgrzewać 5 minut. Tę czynność powtarzać co 3–4 godziny, aż gomółki będą suche. Ten proces może trwać 2–3 dni

Ostatnio edytowane przez Basko : 24-09-2014 o 12:14.
Odpowiedź z Cytowaniem