Wyświetl Pojedyńczy Post
  #36  
Nieprzeczytane 22-03-2011, 14:11
Alunia Alunia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2008
Posty: 6 895
Domyślnie

Tłuszcze typu margaryny powstają rzeczywiście na bazie olejów roślinnych bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe, ale
O tym „ale” nie mówią producenci żywności ani żadne inne autorytety, które zwykle wypowiadają się w temacie zdrowej diety. Otóż procesy uwodorniania, jakimi te pierwotnie zdrowe tłuszcze są poddawane, aby spełnić wymagania rynku (odpowiednia smarowność, przedłużony termin trwałości produktu) powodują zamianę tłuszczy nienasyconych na częściowo uwodorowane, które nazywamy transizomerami albo tłuszczami trans albo zupełnie uwodorowane, czyli tłuszcze nasycone.

Transizomery są twardsze i nie wchodzą tak łatwo w reakcje utleniania, nadają się więc do smażenia i leżenia na półkach sklepowych przez bardzo długi czas.
Odpowiedź z Cytowaniem