Cytat:
Napisał maluna21
Wielu nowoczesnych lekarzy uważa, że łykanie witamin jest szkodliwe. Powinno się je zażywać tylko w razie wyraźnych wskazań. Tak jak wspomniał Tadeusz, trzeba jeść warzywa i owoce, bo w nich witaminy są lepiej przyswajalne i nie można przedawkować. Niektóre witaminy w nadmiarze bardzo szkodzą szczególnie dzieciom.
|
Niestety przedawkować można również witaminy pochodzące z produktów spożywczych.
Na jednym z forów, użytkownik napisał:
Cytat:
...od okolo 3 miechow pije dzien w dzien kubusia marchwiowego plus 2 marchwie .
Efekt- ryj pomaranczowy, dlonie jak po zoltaczce, stopy o kurde ale smieszne, ogolnie cale cialo jak u chinczyka zolte ...
|
A tu cytat z innej stronki:
Cytat:
... Najzdrowiej jest czerpać witaminy i mikroelementy wprost z pożywienia, np. ryby i wyroby mleczne są dobrym źródłem witaminy D (a codzienny spacer wspomoże syntezę tej witaminy w skórze), marchew - beta-karotenu, orzechy - witaminy E, warzywa i owoce - witaminy C. W II i III trymestrze ciąży zaleca się spożywanie ok. pół kilograma warzyw i owoców dziennie.
Najlepiej jeść dużo brokułów, brukselki, marchwi, papryki, pomidorów, selera, sałaty, szparagów i boćwiny. Źródłem witamin z grupy B są produkty pełnoziarniste: pieczywo, kasza, płatki.
Nadmiar witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, E, D) może być niebezpieczny.
Przedawkowanie witaminy A może doprowadzić do powstania wad wrodzonych u płodu, dlatego kobietom ciężarnym nie zaleca się jedzenia wątróbki (to bomba witaminy A) ani przyjmowania tranu.
|
Tak więc jak zawsze, każdy nadmiar może byc szkodliwy.
Ale oczywiście warzywa, owoce i inne produkty spożywcze są bezpieczniejsze od tabletek.
Pozdrawiam
Czarek