Wyświetl Pojedyńczy Post
  #15  
Nieprzeczytane 29-04-2010, 22:06
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Domyślnie Ajerkoniak z mlekiem

SKŁADNIKI:

250 ml spirytusu
30 dag cukru
5 żółtek
500 ml mleka
laska wanilii

PRZYGOTOWANIE:

W głębokim garnku ubić żółtka z cukrem na puszystą pianę. laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół. Zagotować mleko z wanilią (lub cukrem waniliowym) i lekko schłodzić.
Z mleka wyjąć wanilię. Do naczynia z żółtkami wlewać po 2 łyżki mleka, cały czas ubijając. Kiedy oba składniki będą połączone, odstawić naczynie do schłodzenia.
Do zimnego płynu wlewac powoli spirytus. Ajerkoniak przelać do butelek, włożyć po kawałku wanili i odstawić w chłodne miejsce. Zamiast wanilii mleko można gotować z obranymi migdałami. Ajerkoniak będzie miał zapach migdałowy.
Odpowiedź z Cytowaniem