Wyświetl Pojedyńczy Post
  #2  
Nieprzeczytane 29-04-2010, 20:29
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Uśmiech Ewuniu mówisz i masz

ZABAIONE

6 żółtek
10 dag cukru
1/3 szklanki słodkiego wina marsala

Żółtka wbić do miski, dodać cukier oraz wino i lekko ubić.
Następnie ubijać na parze, czyli postawić miskę na garnku z gotującą wodą, tak żeby dno nie dotykało powierzchni wody, i trzepaczką ubijać, aż zrobi się gładka, puszysta i dość gęsta masa.
Zdjąć z ognia, przełożyć do szklanych pucharków.
Przybierać listkami melisy, wisienkami i plastrami brzoskwini.

Skoro już jesteśmy przy deserach, to oczywiście nie możemy pominąć milczeniem:

TIRAMISU

1,5 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
2 kieliszki likieru Amaretto
4 żółtka (świeżutkie)
100 g cukru pudru
500 g włoskiego sera mascarpone
pół litra śmietany kremówki 36 %
tabliczka startej gorzkiej czekolady
paczka biszkoptów
łyżka kakao do posypania

Rozpuszczamy kawę w 2/3 szklanki gorącej wody, dodajemy Amaretto. Czekoladę wkładamy do zamrażalnika. Żółtka ubijamy starannie z cukrem na gęstą, białą masę. Wkładamy mascarpone do dużej miski i łyżkami dodajemy masę jajeczną, mieszając delikatnie. Dodajemy lekko ubitą mikserem śmietankę. Układamy ściśle warstwę ciastek na spodzie naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Nasączamy biszkopty połową kawy z Amaretto, a następnie posypujemy kakao przez sitko. Nakładamy połowę masy serowej. Przykrywamy drugą warstwą biszkoptów, nasączamy pozostałą kawą, posypujemy kakao. Nakładamy pozostała masę serową. Wyciągamy czekoladę z zamrażalnika, ścieramy ją na grube wiórki i posypujemy deser. Przykrywamy całość folią aluminiową i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
Odpowiedź z Cytowaniem