Kochani, u moich teściów zawsze na stole stały 2 kieliszki...
Oboje codziennie wypijali po kieliszeczku wódki lub swojskiej nalewki.
Ja też lubię czasem napić się drinka (może być long...)
SalmaHayek-Campari.jpg
Widać, że Salma Hayek tez lubi to co ja
Raczej nie pijam czystej wódki, ale chętnie różne kompozycje z campari i ginu...
campari.jpg
Zapraszam na stronkę
www.swiat_alkoholi.pl
Parę przepisów z tej stronki:
Zachód słońca
dr1.jpg
40 ml ginu, 20 ml Kahlúa (likier), 20 ml Bailey’s, 20 ml mleka skondensowanego, 20 ml Passoa (likier)
Cztery pierwsze składniki mieszamy w shakerze z lodem, a następnie przelewamy przez sitko do kieliszka. Na wierzch wlewamy 20 ml Passoa.
DEKORACJA: plasterek pomarańczy
CHARAKTERYSTYKA: kieliszek koktajlowy, podajemy po południu lub wieczorem, po posiłku
Gwóźdź programu
dr.2.jpg
30 ml ginu, 30 ml Martini Bianco, 20 ml Passover Slivovitz, 10 ml Campari, mandarynka
Mandarynkę kroimy na cząstki i razem z lodem umieszczamy w szklance. Na to wlewamy po kolei składniki koktajlu. Campari dodajemy na koniec, wlewając je po łyżeczce lub słomce.
DEKORACJA: cząstka cytryny
CHARAKTERYSTYKA: szklaneczka koktajlowa, podajemy późnym popołudniem lub wieczorem, po posiłku
Moulin rouge
dr.3.jpg
40 ml ginu, 30 ml cachauy (brazylijska wódka z trzciny cukrowej), 20 ml Cointreau, 5 ml syropu z grenadiny, mandarynka
W szklance umieszczamy kostki lodu i plasterek mandarynki. Wlewamy po kolei wszystkie składniki – jako ostatnią grenadinę (po łyżeczce lub po słomce).
DEKORACJA: wisienka koktajlowa
CHARAKTERYSTYKA: szklanka koktajlowa, podajemy po posiłku
Smacznego !!!