Wyświetl Pojedyńczy Post
  #12  
Nieprzeczytane 03-06-2008, 08:43
hannabarbara's Avatar
hannabarbara hannabarbara jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Mar 2007
Miasto: Olsztyn
Posty: 19 421
Domyślnie Łosoś marynowany

Sporządza się wiosną, kiedy w sklepach są świeże łososie. Bardzo pracochłonne, ale imponująco smaczne.
Składniki potrawy:
1.Spory łosoś, naturalnie bardzo świeży
2.1i1/2 kg cytryn
3. Przyprawy: vegeta i pieprz
4. Oliwa z oliwek
5. cebulki - dowolna ilość
6. Do dekoracji : kolorawa papryka(surowa), oliwki, z pestką.
Sprawdźcie sami, bez pestki są mniej smaczne i bardziej rozlazłe.

Przygotowanie:
Najtrudniej jest całego łososia poporcjować. Potem to już leci z górki.
1.A więc, na wstępie, precyzyjnie, lekko podważając nożem, zdejmujemy z całego łososia skórę. Ostrym nożem, w poprzek ryby, wycinamy cieniutkie płatki. Wielkość dowolna, jak się uda. Postępujemy tak, aż do kręgosłupa z żebrami.
2. Wyciskamy sok z cytryn. Proporcja winna być taka: Na 2 kg łososia, 7 dużych cytryn.
3.Układamy w szklanym naczyniu płatki rybne, przesypane vegetą i pieprzem i zalewamy sokiem z cytryn.
4.Marynatę trzymamy w lodówce. Najkrócej 6-12 godzin, ale można przetrzymać i 3 tygodnie.
5. Przed podaniem na stół (2-3 godziny), wyjmujemy porcje łososia z marynaty, przekładamy cebulką i zalewamy oliwą z oliwek.
6. Gdy smaki przenikną do ryby, układamy na półmisku dekorując papryką i oliwkami.
Odpowiedź z Cytowaniem