Wyświetl Pojedyńczy Post
  #247  
Nieprzeczytane 21-10-2016, 17:57
elizka's Avatar
elizka elizka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: May 2007
Miasto: Polska
Posty: 11 514
Domyślnie

Joasiu

liście selera, lubczyku kroję i zamrażam w pojemniczkach np. po lodach, podobnie robię z nacią pietruszki i kopru.
Można też wykorzystać strunowe torebeczki foliowe do zamrażania.

Zachowuje się kolor liści i smak. Robię tak od lat.

Bulwy selera trzymam w lodówce,w pojemniku na warzywa, ale to małe ilości.
Jak przechowywać więcej bulw niestety nie wiem.

Google mówi

" Całe bulwy selera po odcięciu liści długo przechowują się w chłodnej i wilgotnej piwnicy w temperaturze 1°C-5°C (w piasku lub owinięte w gazetę). W dolnej szufladzie w lodówce zachowają świeżość do 3-4 tygodni. Seler można zamrozić po obraniu ze skórki, pokrojeniu i zblanszowaniu. Natkę selera można zamrozić lub zasuszyć.

http://mama-dobra-rada.pl/przechowywanie-warzyw-r-z/

To pewnie i sama znalazłaś. O zawijaniu w gazety ja pierwszy raz słyszę .
Odpowiedź z Cytowaniem