Wyświetl Pojedyńczy Post
  #51  
Nieprzeczytane 08-12-2012, 17:14
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Na początek zagadka:
Chłop ma przewieść na drugi brzeg:wilka,kozę i kapustę
niestety posiada łódkę,która może przewieść jego i jedno
z trzech(wilka,kozę i kapuste).Na brzegu nie może zostać
bez opieki chłopa ,wilk z kozą,bo wilk zje kozę,ani koza
z kapustą,bo koza zje kapustę,pytanie więc,co ma zrobić
chłop??
KAPUSTAutyutyutyutyutyuu.jpg
----------------

O kapuście od dawna wiemy,że jest skarbnicą witamin.
Sok z kapusty kiszonej jest smaczny,zawiera więcej witaminyC
niż sama kapusta.W soku też znajduje się większość składników
odżywczych rozpuszczalnych w wodzie.Nieocenionym skarbem
jest też sok ze świeżej kapusty,/korzystając z sokowirówki/
Naukowcy twierdzą,że kapustą się świetnie leczy wrzodowców.
Wiele badań potwierdziło,że sok ze świeżej kapusty leczy
chorobę wrzodową średnio u 85% pacjentów.
We Francji natomiast uważano od lat,że surowa kapusta np.
w formie surówki skropionej sokiem z cytryny,lub octem
winnym jest dobrym lekiem na obrzęki,powstałe wskutek
zatrzymywania wody w organizmie.10-20 dni kuracji już
daje efekty.Sok z kiszonej kapusty natomiast dawniej był
stosowany przy odmrożeniach,leczył wrzody i ranki,łagodził
bóle reumatyczne ,neuralgiczne,kulszowe.Podawano również
cukrzykom,ale surówki z kiszonej kapusty były bardziej
skuteczne,ostatecznie można powiedzieć,że kapusta jest
też dobra dla osób anemicznych,zawiera żelazo,oraz jest
środkiem dezynfekującym przewód pokarmowy.

OKŁADY Z KAPUSTY
----------------------
Wybrać kilka liści kapuścianych,zmiażdżyć wałkiem,usunąć
gruby nerw,zachowując przy tym czystość liści.następnie
przyłożyć je na ranę,wrzód,czy obolałą część ciała i założyć
bandaż,zmieniać 2razy dziennie.
-------------------------------------------
W dzisiejszej dobie zażywania leków na bazie chemii,
z czasem będziemy wracać do medycyny naturalnej,która
była kiedyś skuteczna,a została zapomniana.
Nie wszyscy jednak mogą kapustę spożywać,''tarczycowi''np.
nie powinni nadużywać kapusty w żadnej postaci.
-------------------------------------------------------------
Równie smaczna jest kapusta włoska,oprócz gołąbków
można zrobić również pyszne krokiety.

KROKIETY Z WŁOSKIEJ KAPUSTY I Z GRZYBAMI.
--------------------------------------------------------
Główkę włoskiej kapusty pokroić w ćwiartki i sparzyć
wrzątkiem,następnie zalać wodą,dodać łyżeczkę soli
i cukru,ugotować do miękkości.
4dag.suszonych grzybów ugotować osobno,namoczyć jedną
czerstwą bułkę i wycisnąć.Odcedzoną kapustę,ugotowane
grzyby,bułkę,przepuścić przez maszynkę.
Do zmielonej masy dodać 2 żóltka,,łyżkę masła i pianę
z 2 białek,mieszamy,doprawiamy solą i pieprzem.
Formujemy małe krokieciki,obtaczamy w bułce tartej
i smażymy na gorącym tłuszczu.Możemy zrobić do tego
dania sos pomidorowy,podając razem z kaszą.

GOŁĄBKI SZYMBARSKIE
-------------------------------
1Kg.kapusty włoskiej lub białej
0,5 kg.dobrego mielonego mięsa
szkalanka ryżu,lub 2 woreczki
3 jaja
3łyżki grysiku
sól,pieprz
cebula,ząbek czosnku

WYKONANIE
-----------------
Kapustę drobno zszatkować i nasolić,zostawić na ok.40.minut
Po upływie tego czasu,kapustę odcisnąć,dodać ugotowany ryż,
surowe mięso,grysik,posiekaną drobniutko i sparzoną cebulę
i czosnek,dodać przyprawy,jak kto lubi ostrzej to więcej,
następnie dodać jaja dobrze wymieszać,formować niewielkie
owalne klopsiki obtoczyć w mące i smażyć na gorącym oleju,
lub klarownym maśle.Można je spożywać usmażone,a można
również zalać wodą i dusić np.z pomidorami,grzybami.

Ostatnio edytowane przez iwasiwa : 08-12-2012 o 20:27.
Odpowiedź z Cytowaniem