Wyświetl Pojedyńczy Post
  #60  
Nieprzeczytane 15-12-2012, 21:09
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

BUŁGARIA
-----------------
Bułgaria zawdzięcza długowieczność swoich mieszkańców
dużemu spożyciu mleka,a zwłaszcza jogurtu.Bułgarzy
przypisują temu napojowi zdolności regenerujące
i odmładzające organizm.Jogurt najlepszy jednak z mleka
owczego,podawany jest na różny sposób,podawany z cukrem
z konfiturami a także jako przyprawa do wielu potraw.Jogurt nazywają''kisełe mleko'',
zaś mleko zsiadłe uważają za nadpsute i go nie spożywają.
Bułgarzy znacznie więcej niż my spożywają warzyw i owoców.
Pomidory bułgarskie świetne jakościowo,zwycięsko konkurują
z pomidorami włoskimi,również świetne są ,groszek i fasolka
szparagowa.Trudno sobie wyobrazić posiłek Bułgara bez
papryki,bakłażanów,kabaczków.Mięsa natomiast spożywają
mniej niż my,a jak już ,to jedzą dużo baraniny.
Najpopularniejszą potrawą jest MUSAKA-zapiekana potrawa
z mięsa mielonego,pomidorów ,jajek,,ziemniaków, i nieraz
bakłażanów.Bułgaria jest krajem,w których dominują uprawy
winorośli,a to ze względu na klimat,dlatego jest producentem
renomowanych win stołowych i deserowych.Czerwone wino
''Mełnik''o barwie ciemnoczerwonej podobne jest w smaku
do wina hiszpańskiego''Alicante'',z białych win można wyróżnić
Karłowo o barwie zielonkawej,z mocniejszych trunków można
tutaj wymienić śliwowicę/Śliwowa Rakija/i Mastikę wódkę
pochodzenia greckiego.Natomiast dużą popularność ma napój
bezalkoholowy zwany bozą,który jest wyrabiany m.inn.z prosa
z kukurydzy i drożdży.
Podam tutaj przykładowy przepis na zupę bułgarską.

ZUPA Z PULPETAMI MIĘSNYMI-CZORBA TOPCZETA
-----------------------------------------------------------
(porcja na 5 osób)
70g.mięsa mielonego,może być mieszane
70g.ryżu,
pęczek cebulki dymki
2jaja
2 kubki jogurtu naturalnego
4łyżki oleju sojowego lub innego
2 łyżki sproszkowanej papryki,
sól,pieprz

1).Cebulkę pokrajać i podsmażyć na oleju
2).Mięso wymieszać z obgotowanym ryżem,dodać białka,
przyprawić solą i pieprzem,wymieszać.
3).Do rondla z podsmażoną cebulką dodać 4szklanki wody,
dodać paprykę i zagotować.
4).Z masy mięsnej uformować pulpeciki,włożyć do rondla
i ugotować.
5).Podprawić jogurtem rozmieszanym z żóltkami
6).Podawać z pieczywem.

Natomiast na Święta Bożego Narodzenia podawany jest
karp nadziewany orzechami,smażony,i podawany z ryżem
i smażoną cebulą oraz banica rodzaj strudla nadziewanego
twarogiem,natomiast słodycze i desery w kuchni bułgarskiej
są pochodzenia tureckiego,dla wielu cudzoziemców zbyt
słodkie.
Odpowiedź z Cytowaniem