Wyświetl Pojedyńczy Post
  #28  
Nieprzeczytane 13-07-2017, 13:35
elfka's Avatar
elfka elfka jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jul 2016
Miasto: Lublin Polska
Posty: 2 442
Domyślnie

Wszyscy robią gołąbki zawijane w kapuście,a ja tak nie lubię ,więc robię z kapustą w środku,do tego sos pomidorowy,palce lizać

Przepis na farsz:
1/2 kg mielonego z łopatki,
1 cebula w kostkę,
2 torebki ryżu sypkiego,
3 jajka(lub 2)
sól,pieprz,
1/2 główki(lub 1/4)kapusty-pokroić i posolić aż zmięknie,wycisnąć sok i dodać do mięska.
Wszystkie składniki wymieszać i uformować nie duże kulki,obtoczyć w mące(nadmiar obsypać)i obsmażyć z obu stron na oleju.Następnie włożyć go garnka
Sos
1,5 l wody,
1 cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć,
wlać do naczynia wodę,dodać cebulę,1 kostkę rosołową,koncentrat pomidorowy,trochę ketchupu,bazylie-ok 2 łyżeczki,wszystko wymieszać i zalać gołąbki.
Gotować 20 minut


Składniki do sosu wg swojego smaku,ale ja już nie dodaję soli bo jest kostka rosołowa,a czasami sos zagęszczam śmietana z mąką(ale przed samym podaniem)
Smacznego
Odpowiedź z Cytowaniem