Wyświetl Pojedyńczy Post
  #219  
Nieprzeczytane 21-02-2013, 19:50
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

Cytat:
Napisał martok
No nie wiem... Po tej operacji rosół zupełnie straciłby klarowność, co mnie osobiście by nie odpowiadało. Wolę jak rosół jest przezroczysty.

Dzięki za odpowiedź. Spróbuję zrobić to tak, żeby te pulpeciki jak najbardziej przypominały smakiem kołduny.
*
Kołduny,to potrawa,gdzie robi się ciasto ,i nadziewa mięsem
podobnie jak pierogi mają tylko inny kształt.
Moja babcia robiła właśnie takie kołduny po litewsku.
Jeśli chodzi o smażone pulpeciki,to właśnie oprósza się mąką
ziemniaczaną nie pszenną,właśnie ziemniaczana zapewnia
klarowność rosołu.Pulpeciki powinny być z samego mięsa.
Rosół jest smaczny również z pierożkami z mięsem i te właśnie
przypominają smak kołdunów.
Przypomniałam sobie taką ciekawostkę,że babcia moja ,żeby rosół nie
był mętny,piekła cebulę na blasze pieca i wrzucała do rosołu.
__________________
IWA
Odpowiedź z Cytowaniem