Wyświetl Pojedyńczy Post
  #6  
Nieprzeczytane 29-04-2010, 19:40
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Domyślnie

Jeśli wydaje się wam to mało skomplikowane, może
TORT MALAKOW będzie tym, co zadowoli każdego:

20 dag obranych ze skórki migałów
25 dag miękkiego masła
5 świeżych żółtek
20 dag cukru pudru
400 ml kremówki (200 ml do kremu + 200 ml do przybrania)
1 laska wanilii lub cukier waniliowy (8 g)
starta skórka z 1 cytryny
30 dag podłużnych biszkoptów
szczypta cynamonu
likier (np. pomarańczowy, kakaowy, kawowy), rum lub winiak
1 opakowanie zagęstnika do śmietany
1 łyżka cukru
cienko obrana i pokrojona w paski skórka z pomarańczy
kandyzowane owoce
płatki migdałowe

Migdały drobno zetrzeć (lub zmielić w młynku, ostatecznie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem, ale trzeba zrobić to dzień wcześniej, żeby migdały zdążyły wyschnąć). Masło utrzeć na krem. Ucierając dodawać stopniowo żółtka i cukier puder. Na końcu dodać migdały i ubitą na sztywno śmietanę. Jeśli krem się zwarzy, należy wstawić miskę do ciepłej wody, aż przy brzegach miski krem zacznie się lekko rozpływać, wtedy mieszać dalej aż krem się zwiąże.
Następnie dodać miąższ wanilii (lub cukier waniliowy), skórkę cytrynową i szczyptę cynamonu.
Na dnie tortownicy (o średnicy 26 cm) napiąć przezroczystą folię, ułożyć biszkopty jeden obok drugiego (wolne miejsca wypełnić rozdrobnionymi biszkoptami), skropić likierem i posmarować kremem. Czynności te powtarzać, aż biszkopty się skończą. Na wierzchu ułożyć warstwę kremu.
Powierzchnię pokryć przezroczystą folią, obciążyć garnkiem i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
Zdjąć folię. Tort przełożyć na paterę. Śmietanę ubić z zagęstnikiem i cukrem, pokryć nią tort dookoła. Na wierzchu wycisnąć kratkę ze śmietany, udekorować tort skórką pomarańczową, kandyzowanymi owocami oraz zrumienionymi na patelni (bez tłuszczu) płatkami migdałowymi.
Odpowiedź z Cytowaniem