Wyświetl Pojedyńczy Post
  #11  
Nieprzeczytane 22-09-2014, 13:55
Basko Basko jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Sep 2014
Posty: 374
Domyślnie

Szwaby- pyszotaaaa

Ziemniaki obrac i ugotowac , odcedzic, wystudzic i zemlec na maszynce o dronym sicie.
¾ z tych ziemniakow wymieszac za zmielonym serem bialym, posolic , dodac pieprz do smaku( farsz jest taki sam jak do pierogów)
Parę surowych ziemniaków obrać , zetrzeć na tarce, odcisnąć, ale tego soku nie wylewać! - zrobi się z niego krochmal; Następnie do tych ziemniaków dodajemy te ¼ część zostawionych ziemniaków ugotowanych i zmielonych, wbijamy jedno cale jajko i dajemy kopiatą łyzkę maki ziemniaczanej i dodajemy ten krochmal z utartych ziemniaków, wymieszamy wszystko na jednoiltą masę.
Nastepnie bierzemy te ziemniaki wymieszane z serem, formujemy na ręce w kulki lub owale i obtaczamy je w tej surowej masie ziemniaczanej(musi ona calosciowo pokryc ten farsz).
Do baniaczka wlewamy wode, lekko ja solimy i gotujemy, gdy woda zacznie kipiec lekko wkladamy szwaby do wody gotujemy do miekkosci, nastepnie wyciagamy lyzka cedzakowa – możemy zlac zimna woda lub bezposrednio spozywac ze smietana lub skraweczkami
Smacznego!
Odpowiedź z Cytowaniem