Wyświetl Pojedyńczy Post
  #16  
Nieprzeczytane 29-11-2014, 18:17
Basko Basko jest offline
Zagląda prawie codziennie
 
Zarejestrowany: Sep 2014
Posty: 374
Domyślnie Krężałki lub kryżałki

Składniki:

1 duża kapusta,
1 główka czosnku,
sól,
czysta woda (źródlana lub mineralna niegazowana),
olej lub śmietana
Kilka małych główek kapusty dzielimy na ćwiartki i gotujemy. Kiedy będą miękkie, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przegotowaną wodę studzimy, solimy i dodajemy 5 ząbków czosnku, uprzednio rozgniecionych. Do wywaru wkładamy ugotowaną kapustę i odstawiamy na kilka godzin. To proste danie najlepiej smakuje z ziemniakami, polane śmietaną lub olejem słonecznikowym.
Odpowiedź z Cytowaniem