Wyświetl Pojedyńczy Post
  #46  
Nieprzeczytane 23-03-2011, 10:04
Alunia Alunia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2008
Posty: 6 895
Domyślnie

A ja dalej o diecie. Co jeść?

Warzywa krzyżowe

Rośliny zostały nazwane krzyżowe ze względu na charakterystyczne krzyżowe ułożenie płatków kwiatów tych roślin. Najczęściej spożywane warzywa krzyżowe należą do rodzaju Brassica: kalafior, brukselka, kapusta, brokuły, ale także kapusta chińska, brukiew, rzepak, gorczyca.

Zawierają sulforafan oraz indolo-3-carbinole ( I3C), silne związki o działaniu antyrakowym.

Wymienione związki mogą odtruwać niektóre substancje rakotwórcze, nie pozwalają komórkom zarodkowym nowotworów przekształcać się w złośliwe.

Ułatwiają również obumieranie komórek nowotworowych.

Ważne: Nie wolno gotować kapusty razem z brokułami, gdyż proces ten niszczy sulforafan i związki I3C.

Jak jeść:
Dusić krótko pod przykryciem lub w parowarze,
można ewentualnie smażyć, mieszając z oliwą z oliwek,
można dodać do smaku czosnek lub cebulę.
Odpowiedź z Cytowaniem