A ja dalej o diecie. Co jeść?
Warzywa krzyżowe
Rośliny zostały nazwane krzyżowe ze względu na charakterystyczne krzyżowe ułożenie płatków kwiatów tych roślin. Najczęściej spożywane warzywa krzyżowe należą do rodzaju Brassica: kalafior, brukselka, kapusta, brokuły, ale także kapusta chińska, brukiew, rzepak, gorczyca.
Zawierają sulforafan oraz indolo-3-carbinole ( I3C), silne związki o działaniu antyrakowym.
Wymienione związki mogą odtruwać niektóre substancje rakotwórcze, nie pozwalają komórkom zarodkowym nowotworów przekształcać się w złośliwe.
Ułatwiają również obumieranie komórek nowotworowych.
Ważne: Nie wolno gotować kapusty razem z brokułami, gdyż proces ten niszczy sulforafan i związki I3C.
Jak jeść:
Dusić krótko pod przykryciem lub w parowarze,
można ewentualnie smażyć, mieszając z oliwą z oliwek,
można dodać do smaku czosnek lub cebulę.
|