Wyświetl Pojedyńczy Post
  #54  
Nieprzeczytane 25-03-2011, 11:38
Alunia Alunia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2008
Posty: 6 895
Domyślnie

Pokarmy bogate w selen

Selen jest antyoksydantem, który zwalcza rozwój wolnych rodników w organizmie.

Selen ma działanie anty-nowotworowe oraz wzmacnia układ odpornościowy w walce z toksycznymi substancjami.

Warzywa i zboża uprawiane organiczne także zawierają znaczne ilości selenu ( np: pomidory, szpinak, orzechy brazylijskie). Intensywne uprawy uszczuplają jednak zawartość selenu w glebie, pierwiastek ten stał się wobec tego rzadkością w uprawach warzyw i zbóż w Europie.

Selen występuje w mięsie ryb morskich ( tuńczyk różowy i biały- zarówno w puszce z oliwą z oliwek, łosoś, miecznik czyli inaczej włócznik, śledź, płastuga, sardynki, halibut ), skorupiakach ( np: ostrygi, mule, krewetki świeże), w czosnku, w nieoczyszczonych zbożach ( organiczny brązowy ryż, otręby).
Odpowiedź z Cytowaniem