Wyświetl Pojedyńczy Post
  #55  
Nieprzeczytane 25-03-2011, 11:42
Alunia Alunia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2008
Posty: 6 895
Domyślnie

Soczewica, fasola, groszek zielony

Nasiona fasoli, bobu, grochu i soczewicy dostarczają około 20% białek. Fasola, groch i soczewica zawierają 50% węglowodanów w większości skrobi i 3% cukrów prostych.
Nasiona roślin strączkowych są cennym źródłem witamin, mikroelementów oraz dostarczają niezbędnych aminokwasów, których zboża nie posiadają.
Mają działanie antynowotworowe dzięki zawartym w nich inhibitorów proteazy.

Aby nie utraciły cennych elementów powinny być solone na 10 minut przed końcem gotowania.
Moczenie, gotowanie i odlewanie wody podczas gotowania, oraz dodawanie ziół takich jak kminek, czosnek, majeranek ograniczają efekty uboczne w postaci gazów.
Odpowiedź z Cytowaniem