Wyświetl Pojedyńczy Post
  #165  
Nieprzeczytane 07-01-2012, 11:51
Janczar's Avatar
Janczar Janczar jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Dec 2008
Miasto: Łódzkie
Posty: 695
Domyślnie

Cytat:
Napisał chaliniak
Dzień dobry.

Czy ten przepis dotyczy suchych liści miłorzębu?

Mam na podwórku bardzo okazały miłorząb i od dawna zastanawiałem się, jak by tu zrobić nalewkę, coś w rodzaju Bilobilu .
Czy masz przepis na coś takiego z świeżych liści? Chodzi mi o konkretne ilości (wagowe?) liści w stosunku do do alkoholu, czas moczenia, i t.p. Po prostu przepis. Byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam - Wiesław.

Drogi Wiesławie,
Faktycznie masz wspaniały okaz Miłorzębu dwuklapowego, moje drzewko jest znacznie mniejsze i młodsze, gratuluję.
Ten przepis, który podałem jest oparty na suszonych liściach, zawsze tak robiłem. Podobnie jak żubrówkę, marzankę wonną, czy lemon grass vodkę (trawa cytrynowa).
Inne ziołowe wódki również zawsze robiłem na suszu.

W książce "Wielka Księga Nalewek" Andrzeja Sarwy, znalazłem przepis na nalewkę ze świeżych liści miłorzębu (trzeba dać mocniejszy alkohol).

Przepis
Świeże liście miłorzębu (10 dag) wsypać do słoja i zalać 0,5 litra spirytusu 70%.
Postawić, szczelnie zamknięte, w ciepłym miejscu (nie na słońcu) na 3 tygodnie.
po tym terminie płyn zlać i przefiltrować (np. przez filtr od kawy)
Używa się po 30 kropli na cukier lub wodę 2 razy dziennie.

Tyle przepis, ale ostatnio wyczytałem, że miłorząb nie wspomaga pamięci. Nie powinien być też używany przez osoby cierpiące na zaburzenia krzepliwości krwi oraz przyjmujące leki o działaniu przeciwzakrzepowym (np.aspiryna). Przeczytaj te informacje:
http://www.ochoroba.pl/artykuly/3103...bu-japonskiego
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowi...zgu_37283.html
Pozdrawiam i życzę zdrówka.
Czarek
Odpowiedź z Cytowaniem