Wątek: Olej lniany
Wyświetl Pojedyńczy Post
  #7  
Nieprzeczytane 08-05-2015, 12:20
DietetykOleofarm DietetykOleofarm jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Apr 2015
Miasto: Oleśnica,Polska
Posty: 4
Domyślnie

Kupując olej lniany producent zawsze powinien nam podać na etykiecie jaka jest zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Przy produktach, które nie mają zadeklarowanej wartości NNKT nigdy nie wiemy czy taki produkt jest wartościowy. W przypadku oleju lnianego jest to niezwykle istotne gdyż na rynku występują różne odmiany lnu-są takie które mają zaledwie 2-3% kwasów omega-3 a są i takie, w których udział omega-3 wynosi aż 55-60%.Oleje lniane o wysokich wartościach omega-3 będzie warto kupić i dołączyć do swojego codziennego menu. Prawdą jest, że kwasy tłuszczowe omega-3 są bardzo wrażliwe na działanie światła( olej powinien mieć ciemną butelkę), temperatury( olej powinien byc przechowywany w lodówce) i tlenu ( po odmierzeniu porcji oleju, którą chcemy spożyć powinnyśmy od razu zakręcić butelkę). Na olejach tłoczonych na zimno(czyli także na lnianym) nigdy nie smażymy, gdyż odznaczają się one niskimi temperaturami dymienia. Olej lniany dymi już w temperaturze 110 stopni C ale już w temperaturze ok.60 stopni traci swoje cenne właściwości.
Odpowiedź z Cytowaniem