KAWOWY BISZKOPTOWIEC
Krem:
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki zmielonej kawy
15 dag cukru
4 żółtka
torebka cukru waniliowego
szklanka mleka
szklanka śmietany kremówki
16 okrągłych biszkoptów
Dekoracja:
około 26 podłużnych biszkoptów
3 łyżki cukru
50 ml winiaku
bita śmietana w sprayu
czekoladowe ziarenka kawy
2 łyżki wiórków czekoladowych
Krem: żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kawę zalać wrzątkiem, przykryć, odstawić do zaparzenia.
Cukier wsypać do rondelka, lekko skarmelizować. Wlać kawę, wymieszać, zagotować.
Żółtka utrzeć w rondlu z kilkoma łyżkami kawy. Mleko zagotować, wsypać cukier waniliowy, rozpuścić, ostudzić.
Mleko i resztę kawy stopniowo dodawać do masy żółtkowej, cały czas mieszając. Następnie mieszając podgrzewać, nie doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę, wymieszać, rozpuścić. Krem odstawić do ostudzenia.
Okrągłe biszkopty rozłożyć na dnie tortownicy. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z kremem. Krem wyłożyć na biszkopty i wstawić na 30 minut do lodówki.
Dekoracja: cukier rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Ostudzić i wymieszać z winiakiem. Podłużne biszkopty obciąć tak, by ich wysokość odpowiadała grubości warstwy kremu.
Odpiąć boki tortownicy. Biszkopty maczać w syropie z winiakiem i przyklejać pionowo dookoła stężałego kremu. Wierzch udekorować rozetkami śmietany w sprayu, wiórkami czekoladowymi i ziarenkami kawy.
|