Wyświetl Pojedyńczy Post
  #53  
Nieprzeczytane 09-12-2012, 11:16
iwasiwa's Avatar
iwasiwa iwasiwa jest offline
....
 
Zarejestrowany: Jan 2012
Miasto: malopolska polska
Posty: 9 501
Domyślnie

PIECZENIE MIĘS KROK PO KROKU
----------------------------------------
ŻEBY PIECZEŃ BYŁA PYSZNA
________________________
1).Kup mięso miękkie,soczyste,niezbyt tłuste,
wybierz kawałek 1,5-2kg.bez kości,gdyż mięso się kurczy.
-----------------------------------------------------------------
2).Jeśli wyciągamy mięso z lodówki,wyjmij wcześniej aby
miało temp.pokojową.Silnie schłodzone nie wchłania przypraw
a wstawione do piekarnika stwardnieje.

------------------------------------------------------
3).Mięso szybko umyj,osusz ściereczką,wygnieć ręką lub pobij
drewnianym tłuczkiem.
-------------------------------------------------
4).włóż je do zalewy o odstaw w chłodne miejsce.Marynuj
od 12godz.do kilku dni,krócej cielęcinę i wieprzowinę,dłużej
wołowinę,baraninę i dziczyznę.Marynowanie znacznie skraca
czas pieczenia,ma wpływ na smak i kruchość pieczeni.
5)Przed pieczeniem,mięso obsmaż,utworzy się wtedy otoczka
ze ściętego białka,co ograniczy wyciekanie soku i wytapianie
tłuszczu.
----------------------------------------------------------------------
6).Piecz w temp.180st.jeśli mięsa nie obsmażasz to w temp.
220st.C.akiedy się zarumieni zmniejsz do 180st.wysoka temp.
nie przyśpiesza pieczenia.
--------------------------------------------------------------------
7).Polewaj mięso wodą lub marynatą,a potem wytworzonym
sosem,to zapewnia soczystość i zapobiega kurczeniu,płyny
którymi będziesz polewać muszą być gorące,po zimnych
mięso może stać się łykowate.
--------------------------------------------------------------------
8).Mięso można piec w folii,lub w rękawie,nie trzeba polewać.
---------------------------------------------------------------------------
9).czas pieczenia zależy od wielkości kawałka i gatunku mięsa
najkrócej piecze się cielęcinę,najdłużej wołowinę.Średnio liczy
się 25-30minut na każde 0,50kg.mięsa plus 20min.na całość.
-----------------------------------------------------------------------
10).Pieczeń jest gotowa,gdy po nakłuciu wycieka trochę
przezroczystego soku,a szpikulec wchodzi bez oporu.
-------------------------------------------------------------------
11).Po upieczeniu mięso zostaw na kilka minut w piekarniku
wtedy równomiernie wchłoni sos i będzie soczyste.

MARYNATY
--------------
DO CIELĘCINY
--------------------
:można skropić mieszanką soku z cytryny
z oliwą,odstawić na kilka godzin.Najlepie jednak obłożyć
mięso przyprawami,zalać mlekiem i odstawić na 12.godzin.
DO WIEPRZOWINY
--------------------
Najlepsza jest warzywno-pikantna,umytą włoszczyznę,pokrój
dodaj posiekaną cebulę i czosnek,wymieszaj z olejem,białym
winem ,sokiem z cytryny lub octem winnym oraz przyprawami.
W marynacie zanurz mięso odstaw na 12 godzin.
DO WOŁOWINY
--------------------
Smak wołowiny podkreśl ostrymi przyprawami:marynatą
z warzyw i czerwonego wina,albo posmaruj kawałek mięsa
pikantną musztardą i posyp ziołami,odstaw na 15godzin.
------------------------------------------------------------------

Wieprzowina nie musi być niezdrowa,np.skóra wieprzowa
dobrze wygotowana jest zdrowa.Zawiera galaretowatą
substancję z kolagenem.Pomaga regenerować naskórek.
Kaloryczność np.golonki też jest cenna dla organizmu
i nie dopuszcza do napięcia mięśni szkieletowych,oczywiście
golonkę,żeby była zdrowa,trzeba zrównoważyć warzywami.
Zajadać ją należy ze sporą ilością chrzanu,który ma właśiwości
przeciwreumatyczne,pomaga trawić,reguluje soki trawienne,
ułatwia przyswajanie,dobra jest dla ludzi,którzy chorują na
zwyrodnienia stawów,czy zanikanie maziówki.
Do golonki dobre jest piwo,ale szklaneczka.Zawarte w nim
goryczki chmielowe regulują trawienie,a wyciąg z jęczmienia
łagodzi śluzówkę,czyści pęcherz,moczowody i zapewnia
spokojny sen.Unikać go powinny osoby chore na nerki,wątrobę
i trzustkę.
---------------------------------------------------------------------------

KARKÓWKA BONIFRANTÓW.
----------------------------------
Do brytfanki wlewamy olej,około 2 łyżek,na to kładziemy
słoninę pokrojoną w plastry,a na wierzch liście kapusty
uprzednio sparzone.Wkładaamy całą karkówkę i obkładamy
ją dużą iliścią warzyw,marchwią,cebulą,ziemniakami,jabłkami
całą karkówkę posypujemy cynamonem,pieprzem,solą i
wstawiamy do gorącego piekarnika pod przykrywką.Po jakimś
czasie,żeby mięso nie było suche,dolewamy białego wina.
Upieczone mięso można jeść na ciepło i na zimno.
----------------------------------------------------------------------

Jeśli chcemy po tych pysznościach obniżyć cholesterol
powinniśmy pić dużo kefiru.
LECZNICZY KEFIR
-----------------------
Jak go przyrządzić?Gotujemy mleko na małym gazie przez
40minut,żeby straciło trochę wody,odstawiamy do ostudzenia.
Do chłodnego dodajemy szklankę kefiru/pierwszy raz kupnego/
potem będziemy kefir zakwaszać własnym z poprzedniego dnia
przykrywamy garnek i stawiamy w ciepłym miejscu,następnego
dnia jest gotowy do spożycia ,takim sposobem mamy codziennie
swój własny kefir,a jak chcem jogurt,wystarczy wzbogacić
kefir rozdrobnionymi owocami,bakaliami,gotowaną pszenicą
mamy wtedy swój wartościowy jogurt,taki jaki chcemy,bo
najważniejsze jest to ,że wiemy co pijemy

Ostatnio edytowane przez iwasiwa : 09-12-2012 o 15:52.
Odpowiedź z Cytowaniem