29-01-2021, 16:15
|
|
Stały bywalec
|
|
Zarejestrowany: May 2014
Miasto: Żernica/Gliwice
Posty: 9 887
|
|
Witaj
Dobrze trafiłaś tutaj, możemy sobie popisać o nalewkach winach.
Dobra nalewka jest np..0,5 litra miodu tylko nie gryczany. 0,5 litra spirytusu, i 7,8 cytryn bez albedo , ale ze skórkami. Cytryny pokroić w plastry pestki wyrzucić na 4 tygodnie . Ja ją nazywam MIODULA. Miód rozpuścić w wodzie gotowanej ciepłej.Można dodać 1 szklankę rumu.
Takie cuda piją w Belwederze. Super dobra jesienne, i wiosenne pory.
Pozdrawiam Cię.
Wina jak robię dodaję zioła ,i z kilku owoców naraz. Owoce ładuję do baniaka o szerokiej szyjce pół baniaka reszta wody surowej drożdże pożywka, kwasek cytrynowy na trzy tygodnie. Po tym czasie zlewam sok , a owoce wyrzucam ,i dalsza przechodzi fermentacja.
Pozdrawiam , i na potem..
__________________
Eugeniusz. P.. Jak szybko mija czas..
|