Wyświetl Pojedyńczy Post
  #1  
Nieprzeczytane 20-03-2011, 14:03
Alunia Alunia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2008
Posty: 6 895
Domyślnie Dieta antynowotworowa


Rak- choroba przewlekła

Może nie jesteśmy do końca bezradni i możemy coś zrobić?
Chcę w to wierzyć!! A jeśli tak, to walczmy!!
Z zanieczyszczonym środowiskiem, wszechobecną chemią, nadużywaniem leków, leczeniem skutków chorób a nie przyczyn, karmieniem nas przetworzonym śmieciowym pożywieniem itd.itd.
Ha! Łatwo powiedzieć! Ale jak?

A gdyby tak na początek przyglądać się i selekcjonować to co bierzemy do ust? Co jemy każdego dnia?

Trzeba wiedzieć, że guzy tworzą się w organizmie każdego człowieka dosyć często.
Można byłoby powiedzieć że każdy z nas miał lub ma w sobie komórki rakowe.
Badania patologiczne wykazały, że w tkankach wielu osób zmarłych z innych przyczyn niż rak obecność mikro guzków, które nie zostały wykryte klinicznie wygląda następująco:
u 98% były to niewielkie guzki tarczycy,
u 40% prostaty
i u 35% piersi.

Podobnie, mimo że liczba zachorowań na raka prostaty u Azjatów jest wielokrotnie niższa niż w społeczeństwach Zachodu, analiza wycinków pobranych od obu tych populacji pozwoliła stwierdzić, że liczba komórek prostaty na etapie nabywania właściwości komórek przedrakowych jest dokładnie taka sama, z czego wynika, że o tym czy osiągną one stadium kliniczne decyduje sposób życia w tym również sposób odżywiania.

Stała obecność w organizmie substancji anty angiogennych pochodzenia żywieniowego wspiera naturalne mechanizmy obronne organizmu i pozwala na utrzymanie guza w stadium, nawet wiecznego, uśpienia. Dlatego chorobę nowotworową, szczególnie raka, należy traktować jako chorobę przewlekłą, którą na co dzień można kontrolować za pomocą diety bogatej w substancje przeciwrakowe, a samo odżywianie traktować jako rodzaj profilaktyki, szczególnie dla osób zdrowych lub jako działanie wspierające organizm w walce z rakiem dla osób chorych.

Najniższa skłonność do zachorowania na raka występuje w populacji spożywającej dużą ilość owoców i warzyw, w związku z tym iż w/w rośliny są bogate w naturalne substancje przeciwrakowe, które ograniczają rozwój mikro guzków w naszych tkankach. Stały dopływ takich substancji z pokarmem stanowi podstawę wszelkich strategii w profilaktyce raka.
Dlatego tak istotna jest zmiana swoich złych nawyków żywieniowych
rozpoczynając jakąkolwiek formę walki z nowotworem.

(fragmenty za: http://amigdalina.com.pl/?p=1126)

Zapraszam do dyskusji i współtworzenia wątku w temacie, który dotyka dzisiaj prawie każdej rodziny lub kręgu naszych znajomych.
Odpowiedź z Cytowaniem