Kurkuma
Kurkuma, ma charakterystyczny żółto-pomarańczowy kolor, jest jednym ze składników curry i jednym z najsilniejszych naturalnych składników przeciwzapalnych.
Wspomaga ona umieralność komórek rakowych w organizmie i zapobiega rozwojowi zmian nowotworowych, przyśpiesza gojenie się ran.
W badaniach laboratoryjnych wykazano, że kurkumin ogranicza wzrost wielu rodzajów raka,
dodatkowo wzmacnia skuteczność chemioterapii i ogranicza wzrost guza.
Według statystyk Hindusi spożywają kurkumę średnio 1-2 gramy dziennie, i zachorowalność na raka płuc jest 8 razy mniejsza niż w krajach zachodu, podobnie chorują 10 razy rzadziej na raka okrężnicy, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerki.
Kurkuma ma bardzo specyficzny smak i nie zawsze jest dobrze przyswajana przez organizm, zwłaszcza chorego i wycieńczonego człowieka,
dlatego trzeba ją mieszać z czarnym pieprzem lub czerwoną papryką i dodawać do wszystkich potraw jako kolejny bardzo ważny składnik do różnego typu sałatek, gotowanych warzyw, sosów etc. albo spróbować jeść ją razem z ekologicznymi jogurtami lub kefirami.
(fragm. za http://amigdalina.com.pl/?p=313
oraz do poczytania o kurkumie
http://www.poradnia.pl/ziololecznictwo/ziola-inne/1216-kurkuma-wlasciwosci-lecznicze-badania-kliniczne)