Wyświetl Pojedyńczy Post
  #55  
Nieprzeczytane 18-03-2007, 21:02
Wilhelmina's Avatar
Wilhelmina Wilhelmina jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2007
Miasto: Kraków
Posty: 2 190
Domyślnie

Ciasto które chcę dziś zaproponować,wyjątkowo nadaje się na świąteczny stół.Jest pyszne,ale...trzeba lubić orzechy i trzeba mieć dobre zęby.Nie jest twarde,ale orzechy,wiadomo nie są ...mięciutkie.Kiedyś je ubóstwiałam,dziś robię dla dzieci i wnuków.Nie jest pracochłonne.Mała uwaga,aby było naprawdę pyszne,kilka dni przed zrobieniem,zbieram dużo białek,jak najwięcej.Im więcej piany,tym lepsze.
Orzechowiec.
4 jajka
0,25 dkg masła
0,25 dkg cukru
0,35 dkg mąki krupczatki
0,40 dkg orzechów włoskich

0,15 dkg cukru pudru(do piany)

Żółtka,masło,mąkę i cukier bardzo dokładnie posiekać nożem.
Szybko zarobić jednolite ciasto.Podzielić na trzy kule równej wielkości.Kule włożyć pod zamrażalnik na 12 godzin.

Przygotować dużą blachę do ciast.Można bardzo cienko posmarować blachę oliwą,ale nie musi być.Ubić pianę ze wszystkich białek i podzielić na trzy części.Przebrać orzechy,nie siekać,podzielić na trzy części.
Bezpośrednio na blachę, zetrzeć na grubym tarle pierwszą kulę,na rozprowadzonych w miarę równo wiórkach położyć pianę i posypać orzechami.Następnie zetrzeć drugą kulę,pianę,orzechy i powtórka jeszcze raz.Gotowe.Piec 45 min.
__________________
"Miłość nie jest słaba.
Miłość nie jest ślepa".
-Phil Bosmans
Odpowiedź z Cytowaniem