Wyświetl Pojedyńczy Post
  #47  
Nieprzeczytane 23-03-2011, 10:05
Alunia Alunia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Feb 2008
Posty: 6 895
Domyślnie

Warzywa krzyżowe cd.


Badania wśród Polek wykazały, iż kobiety które spożywają surową lub parowaną kapustę lub kapustę kiszoną minimum 3 razy w tygodniu – ryzyko zachorowania wśród nich na raka piersi jest bardzo małe w porównaniu do tych których dieta jest w nie uboga.
  • Należy pamiętać by nie gotować warzyw krzyżowych dłużej niż 8 minut, ponieważ tracą swoje naturalne właściwości antyrakowe ( zawarte w warzywach glukozynolany bardzo łatwo rozpuszczają się w wodzie i szybko utleniają)
  • Dieta zawierająca 5 porcji warzyw kapustnych tygodniowo zmniejsza ryzyko zachorowań na raka pęcherza i raka piersi od 40-50%
  • Brokuły i zawarty w nim sulforafan ( związek fitochemiczny) pełni ważną rolę wspomagającą organizm ludzki w aktywnej walce z komórkami nowotworowymi
  • W skład warzyw krzyżowych wchodzi związek antyrakowy I3C, który szczególnie sprawdza się w walce z rakiem piersi u kobiet
  • I3C hamuje wzrost naczyń krwionośnych, który z kolei jest potrzebny do wzrostu / rozwoju komórek rakowych w organizmie
  • I3C wpływa na wzmocnienie układu immunologicznego , czyli odporności organizmu
Odpowiedź z Cytowaniem