Warzywa krzyżowe cd.
Badania wśród Polek wykazały, iż kobiety które spożywają surową lub parowaną kapustę lub kapustę kiszoną minimum 3 razy w tygodniu – ryzyko zachorowania wśród nich na raka piersi jest bardzo małe w porównaniu do tych których dieta jest w nie uboga.
- Należy pamiętać by nie gotować warzyw krzyżowych dłużej niż 8 minut, ponieważ tracą swoje naturalne właściwości antyrakowe ( zawarte w warzywach glukozynolany bardzo łatwo rozpuszczają się w wodzie i szybko utleniają)
- Dieta zawierająca 5 porcji warzyw kapustnych tygodniowo zmniejsza ryzyko zachorowań na raka pęcherza i raka piersi od 40-50%
- Brokuły i zawarty w nim sulforafan ( związek fitochemiczny) pełni ważną rolę wspomagającą organizm ludzki w aktywnej walce z komórkami nowotworowymi
- W skład warzyw krzyżowych wchodzi związek antyrakowy I3C, który szczególnie sprawdza się w walce z rakiem piersi u kobiet
- I3C hamuje wzrost naczyń krwionośnych, który z kolei jest potrzebny do wzrostu / rozwoju komórek rakowych w organizmie
- I3C wpływa na wzmocnienie układu immunologicznego , czyli odporności organizmu