Olej lniany cd.
Zamiast margaryn
całkowicie zakazanych w diecie antynowotworowej (i nie tylko )
zawierających tłuszcze trans lepiej przygotować:
pastę z twarogu i oleju lnianego
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA PASTY
Należy zmiksować (przez około 5 minut):
- 6-8 łyżek oleju lnianego - osoby chore,
- 2-4 łyżek - osoby zdrowe,
- ok.10-12 dkg chudego białego twarogu,
- mały kubeczek naturalnego jogurtu (0% tłuszczu), maślanki lub kefiru dla uzyskania właściwej konsystencji.
Miksuję w głębokiej miseczce ręcznym blenderem na jednolitą masę.
Po przyrządzeniu należy przechowywać ją w lodówce (do 48 godzin).
Pastę możemy teraz przyrządzać wg upodobania, dodając przyprawy i różnego rodzaju dodatki.
Na słodko – łyżka miodu, szczypta kardamonu, cynamonu, pieprzu cayenne.
Na słono – sól ziołowa, dodatki w postaci świeżego ogórka, szczypioru, cebuli.
Na ostro – do smaku imbiru, pieprzu cayenne, dodatki takie jak czosnek lub cebula.
W zależności od smaku i konsystencji przygotowanej pasty, możemy ją wykorzystać jako dodatek do porannego musli albo jako bazę sosu do warzyw, ryżu, kasz itp.
Pasta przyrządzona na słodko, zmiksowana z dodatkiem banana, brzoskwini czy innego owocu jest pysznym i pożywnym deserem dla najmłodszych i nie tylko.
Ja robię pastę dość gęstą, dodaję czosnek, zieloną pietruszkę, szczypior
i smaruję nią chleb pełnoziarnisty (zamiast tradycyjnych tłuszczów), a na to co kto lubi - byle zdrowo!
Pyszna! I z powodzeniem zastępuje masło,
nie mówiąc już o wszelkiego rodzaju margarynach.