menu

senior.pl - aktywni w każdym wieku

Wróć   Klub Senior Cafe > Zdrowie > Profilaktyka i zdrowy styl życia
Zarejestruj się FAQ / Pomoc Szukaj Dzisiejsze Posty Oznacz Fora Jako Przeczytane

Odpowiedz
Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
  #1  
Nieprzeczytane 30-12-2009, 18:45
Damian17 Damian17 jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Dec 2009
Miasto: dolnyslask
Posty: 58
Domyślnie Cukier wróg czy przyjaciel ???


Poziom cukru we krwi mieszczący się w normie zdrowego człowieka to 60-100 mg%. Wyższy może grozić poważnymi chorobami, dlatego dowiedz się, co zrobić, aby trzymać go w ryzach.
W procesie trawienia pożywienia powstaje w naszym organizmie glukoza, czyli cukier prosty, który z przewodu pokarmowego szybko przenika do krwi, a z nią do wszystkich komórek. Dzieje się tak dzięki produkowanej w trzustce insulinie. Problem zaczyna się wtedy, gdy trzustka w ogóle nie produkuje insuliny, albo produkuje jej bardzo mało i wówczas cukier pozostaje we krwi, a to prowadzi do cukrzycy. Komórki organizmu nie dostają "pożywienia" potrzebnego im do wytworzenia energii i pracy, zaczynają obumierać z głodu i cierpi na tym cały organizm.
Wysoki lub podwyższony poziom cukru we krwi możemy mieć nawet przez wiele lat i nic o tym nie wiedzieć, gdyż dolegliwości cukrzycowe nie pojawiają się od razu. Nasz czujność słabnie, a w organizmie dochodzi do spustoszenia. Może dojść do uszkodzenia siatkówki oka, nerek, nerwów ruchowych i czuciowych, zmian miażdżycowych, uszkodzenia naczyń tętniczych w obrębie nóg (tzw. stopa cukrzycowa), a u mężczyzn nawet do impotencji.
__________________
Niezależnie od tego, kto był ojcem choroby, zła dieta była na pewno jej matką.

http://blog.badzzdrowy.pl/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #2  
Nieprzeczytane 26-02-2010, 19:29
Alina25 Alina25 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Nov 2009
Posty: 46
Domyślnie

Ja niestety uwielbiam cukier i to pod postacią czekolady Wiem, że nie jest to zdrowe, ale trzeba mieć w życiu jakieś grzeszki
Odpowiedź z Cytowaniem
  #3  
Nieprzeczytane 25-03-2010, 14:00
Wasz Sklep's Avatar
Wasz Sklep Wasz Sklep jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Feb 2010
Posty: 8
Domyślnie

Proponuję Wam zastąpić cukier Xylitolem. Xylitol występuje naturalnie w wielu owocach, warzywach i zbożach. Jest także wytwarzany przez ludzkie ciało w procesie metabolizmu. Jako słodzik alternatywny prowadzi do zmniejszenia rozwoju próchnicy zębów, dlatego xylitol jest wysoko ceniony w produkcji cukierniczej uwzględniając gumy do żucia i miętówki.

Chłodzacy smak
- negatywne ciepło roztworu połączone z wysoką rozpuszczalnością powoduje, że xylitol wywołuje intensywne i odświeżające a zarazem chłodzące uczucia w ustach.

Słodkość

- Xylitol jest dobrym smakowo słodzikiem z takim samym poziomem słodkości co cukier.

Korzystny do walki z próchnicą

- Ponieważ bakterie nie wywołują jego fermentacji w ustach. Zapobiega również tworzeniu się osadu na zębach. Uznane za zdrowe dla zębów wyroby cukiernicze na bazie xylitolu mogą być sprzedawane jako produkty przyjazne dla zębów.

Aspekty odżywcze

- Xylitol dostarcza 40%- 50% mniej kalorii niż sacharoza



- wywołuje bardzo niską glikemię, dlatego jest odpowiedni dla diabetyków

Xylose jest naturalnie obecny w zbożach jak również w pochodnych drewna. W rezultacie producenci znaleźli różne sposoby na pozyskiwanie go: ze skórki leszczyny, łusek ryżu, kory brzozy, zbóż itp. Hydroliza tych surowych materiałów wytwarza pół-celuloze z której xylose jest pozyskiwany. Następnie uwodornianie wytwarza xylitol.

Używany w jedzeniu jako środek słodzący od lat 1960 xylitol posiada odpowiednie właściwości aby zyskać akceptację jako słodzik alternatywny dzisiejszych wyrobów cukierniczych. Jest produkowany przemysłowo przez ponad 25 lat.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #4  
Nieprzeczytane 25-03-2010, 18:14
bronczyk's Avatar
bronczyk bronczyk jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Posty: 10 970
Domyślnie

Xylitol oprócz takiej bardzo źle się kojarzącej nazwy ma ten mankament, że z niego czekolady nie zrobisz.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #5  
Nieprzeczytane 25-03-2010, 22:17
al-ka's Avatar
al-ka al-ka jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Posty: 102
Domyślnie

Jest też niestety bardzo toxyczny dla psów.Dawka 01g/1kg psa wymaga już natychmiastowej pomocy lekarskiej.
__________________
Im bardziej poznaję ludzi,tym bardziej kocham moje psy.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #6  
Nieprzeczytane 25-03-2010, 22:19
bronczyk's Avatar
bronczyk bronczyk jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Posty: 10 970
Domyślnie

A po co psom dawać to świństwo.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #7  
Nieprzeczytane 25-03-2010, 22:22
al-ka's Avatar
al-ka al-ka jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Posty: 102
Domyślnie

A kto mówi,żeby dawać?Nie dawać!I cukru też nie dawać.A czekolady zwłaszcza.
__________________
Im bardziej poznaję ludzi,tym bardziej kocham moje psy.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #8  
Nieprzeczytane 25-03-2010, 22:25
bronczyk's Avatar
bronczyk bronczyk jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Posty: 10 970
Domyślnie

Co do cukru się nie zgodzę. Można podać, a czasem należy np. pies w stresie jak zje sobie kawałek ciasta drożdżowego, albo biszkopcika to mu lepiej będzie.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #9  
Nieprzeczytane 25-03-2010, 22:30
eledand's Avatar
eledand eledand jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2009
Miasto: opolszczyzna
Posty: 22 932
Uśmiech Witam i pozdrawiam.

Cukru używam śladowo.
Słodzę "Stevia".
__________________
http://ewefew.blogspot.com/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #10  
Nieprzeczytane 25-03-2010, 22:49
al-ka's Avatar
al-ka al-ka jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Oct 2007
Posty: 102
Domyślnie

Cytat:
Napisał bronczyk
Co do cukru się nie zgodzę. Można podać, a czasem należy np. pies w stresie jak zje sobie kawałek ciasta drożdżowego, albo biszkopcika to mu lepiej będzie.
Moim ON-kom najlepiej na stres robi wołowinka i masło.Słodyczy nie znają i nie lubią.Ale trzeba uważać,bo niektóre łakocie słodzone są xylitolem i psiak może całkiem nieświadomie być poczęstowany..Jest też preparat weterynaryjny Vet Aquadent(dodawany do wody pitnej w celu zapobiegania tworzeniu sie kamienia nazębnego) w skład którego niestety wchodzi też ksylitol.Dla ludzi jest on nieszkodliwy a nawet powiedziałabym dla ludzkich zębów jest bardzo korzystny poprzez to,że zapobiega próchnicy.
__________________
Im bardziej poznaję ludzi,tym bardziej kocham moje psy.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #11  
Nieprzeczytane 26-03-2010, 20:57
bronczyk's Avatar
bronczyk bronczyk jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Posty: 10 970
Domyślnie

Nie szalejmy tak z tymi truciznami. Jeśli preparat poleca lekarz to chyba nie celem uśmiercenia pacjenta. Znam psy pojadające czekoladę i to w ilościach ponoć powodujących zejście śmiertelne, a one żyją i są szczęśliwe. Moje kochają ciasta i naleśniki i omlety, a ja im życie uprzyjemniam i częstuję. Masła nie tolerują. Trzustce to nie pasuje. Aha, mają wyniki badań krwi i wszystko w normie. Choć z uwagi na wiek to i owo mogłoby szwankować. W ich wypadku cukier nie zaszkodził. Na wołowinę mają uczulenie.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #12  
Nieprzeczytane 26-03-2010, 23:15
eledand's Avatar
eledand eledand jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Apr 2009
Miasto: opolszczyzna
Posty: 22 932
Uśmiech Witajcie.

Mój 14-to latek uwielbia śmietankę z kubła.
Wylizuje wszystkie kubki serkowe i śmietankowe i jest potem cicho.Kubek po skończonej sjeście wyleci z budy.
Jak On wylizuje te wielkie kubki to jest tajemnicka.Nie wiem.??
__________________
http://ewefew.blogspot.com/
Odpowiedź z Cytowaniem
  #13  
Nieprzeczytane 26-03-2010, 23:20
sellenhel's Avatar
sellenhel sellenhel jest offline
Stały bywalec
Moderator
 
Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Lubsko,Lubuskie,Polska
Posty: 24 806
Domyślnie

Piesek mojej córki też uwielbia naleśniki,racuchy drożdżowe,kluski z serem,ciasta ale bardzo mu smakuje też bigos.Gotowe puszki jak żeśmy kupowali to tylko powąchała i tyłem sie odwracała.Teraz kupujemy serduszka drobiowe ,gotujemy i wsuwa aż sie uszy trzesą.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #14  
Nieprzeczytane 30-03-2010, 15:51
Zdzisia's Avatar
Zdzisia Zdzisia jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Miasto: Gdańsk
Posty: 1 567
Domyślnie

A znacie powiedzenie "cukier krzepi"? Oczywiście w rozsądnych ilościach.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #15  
Nieprzeczytane 30-03-2010, 20:16
adriana57's Avatar
adriana57 adriana57 jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Jul 2009
Posty: 181
Gaduła

Cytat:
Napisał Damian17
Poziom cukru we krwi mieszczący się w normie zdrowego człowieka to 60-100 mg%. Wyższy może grozić poważnymi chorobami, dlatego dowiedz się, co zrobić, aby trzymać go w ryzach.
W procesie trawienia pożywienia powstaje w naszym organizmie glukoza, czyli cukier prosty, który z przewodu pokarmowego szybko przenika do krwi, a z nią do wszystkich komórek. Dzieje się tak dzięki produkowanej w trzustce insulinie. Problem zaczyna się wtedy, gdy trzustka w ogóle nie produkuje insuliny, albo produkuje jej bardzo mało i wówczas cukier pozostaje we krwi, a to prowadzi do cukrzycy. Komórki organizmu nie dostają "pożywienia" potrzebnego im do wytworzenia energii i pracy, zaczynają obumierać z głodu i cierpi na tym cały organizm.
Wysoki lub podwyższony poziom cukru we krwi możemy mieć nawet przez wiele lat i nic o tym nie wiedzieć, gdyż dolegliwości cukrzycowe nie pojawiają się od razu. Nasz czujność słabnie, a w organizmie dochodzi do spustoszenia. Może dojść do uszkodzenia siatkówki oka, nerek, nerwów ruchowych i czuciowych, zmian miażdżycowych, uszkodzenia naczyń tętniczych w obrębie nóg (tzw. stopa cukrzycowa), a u mężczyzn nawet do impotencji.
Cukier i sól to biali zabójcy.Należy ich unikać , mąż mój z 3 łyżeczek do herbaty zredukował do pół łyżeczki ,trwało to trochę ale było warto
Odpowiedź z Cytowaniem
  #16  
Nieprzeczytane 30-03-2010, 21:27
Nika's Avatar
Nika Nika jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Jan 2007
Miasto: Małopolska,Kraków
Posty: 36 760
Domyślnie

My zredukowalismy do zera...słodzona herbata juz nie smakuje.
Odpowiedź z Cytowaniem
  #17  
Nieprzeczytane 30-03-2010, 21:34
Jadzia P. Jadzia P. jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Polska
Posty: 12 324
Domyślnie

My też pijemy gorzką herbate....taka mi najbardziej smakuje .
Jak cukier był na kartki to na szklanke sypałam trzy łyżeczki
Odpowiedź z Cytowaniem
  #18  
Nieprzeczytane 31-03-2010, 15:38
adriana57's Avatar
adriana57 adriana57 jest offline
Czasem zajrzy
 
Zarejestrowany: Jul 2009
Posty: 181
Super

Cytat:
Napisał Alina25
Ja niestety uwielbiam cukier i to pod postacią czekolady Wiem, że nie jest to zdrowe, ale trzeba mieć w życiu jakieś grzeszki
Dla wielbicieli czekolady polecam gorzką twardą ma bardzo
mało cukru.Ale tak jak ze wszystkim najlepszym jest zachowanie umiaru," bo co za dużo to niezdrowo" stare jak świat powiedzenie stosować dosłownie.Pozdrawiam
Odpowiedź z Cytowaniem
  #19  
Nieprzeczytane 06-04-2010, 16:54
agnieszka3 agnieszka3 jest offline
Początkujący
 
Zarejestrowany: Apr 2010
Miasto: góra kalwaria,mazowsze,polska
Posty: 25
Domyślnie

Witam,mój mąż słodzi bardzo dużo herbatę,dwie łyżeczki na szklankę,a jeśli nie widzę to i potrafi trzy wsypać,ja jego nie wypiję,a on mojej.Twierdzi,że moja herbata jest gorzka jak diabli.Próbuję go zachęcać do życia aktywnego,żeby zaczął ćwiczyć razem ze mną,będzie ciężko,ale nie popuszczę.pozdrawiam
Odpowiedź z Cytowaniem
  #20  
Nieprzeczytane 06-04-2010, 18:12
rebelio's Avatar
rebelio rebelio jest offline
Stały bywalec
 
Zarejestrowany: Dec 2009
Posty: 1 556
Uśmiech

cukier to wróg numer jeden, biała mąka dwa, sól trzy, a kokaina cztery, to z tych białych... a teraz do rzeczy - cukier zmienia odczyn w organiźmie, zakwasza wszystko, a najbardziej przewód pokarmowy (mięso i mleko też, podobnie zresztą jak wiele pokarmów), od tego zarastamy pleśnią w środku nawet o tym nie wiedząc, dlatego potem są alergie, słaba odpornośc organizmu, raki nieboraki i takie tam.. jeść jak najwięcej warzyw, w tym dużo surowych, zielonych części roślin, owoców, to jest to, a jeśli cukier to tylko z owoców i bez przesady

tako rzecze rebelio za swoja umiłowana dietetyczką

a jeśli chodzi o czekoladę, naprawdę procesy produkcyjne pozbawiają ja jakiejkolwiek wartości, magnez jest nieprzyswajalny, a chodzi tu głównie o cukier, zaś aminokwasy pomagają wytworzyć serotoninę.... taki mały halucynogenek (nie jestem za zakazami, po prostu bądźmy świadomi, co jemy, bez złudzeń, w święta strzeliłam sobie taką szprycę, że długo będe wspominać, bo synowa dała mi w prezencie szwajcarskie czekoladki)
__________________

"Zaglądnik"
Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

 



Podobne wątki
Wątek Autor wątku Senior Cafe Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
Komputer to moj przyjaciel miś Białystok 9 27-05-2013 12:18
Czworonożny przyjaciel seniora - komentarze al-ka Ogólny 32 22-06-2009 16:18
Babcia- przyjaciel, potrzebna JUŻ Agacik Praca, wolontariat 2 15-04-2009 19:50
Cukier uzależnia? kufa86 Uzależnienia 44 16-03-2009 15:53
Soja - wróg otyłości - komentarze Basia. Ogólny 8 26-02-2008 08:44

Narzędzia wątku Przeszukaj ten wątek
Przeszukaj ten wątek:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady pisania postów
Nie Możesz: tworzenie nowych wątków
Nie Możesz: odpowiadanie na posty
Nie Możesz: wysłanie załączników
Nie Możesz: edytowanie swoich postów

vB code jest Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.
Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:54.

 
Powered by: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.