|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
#1
|
|||
|
|||
Cukier wróg czy przyjaciel ???
Poziom cukru we krwi mieszczący się w normie zdrowego człowieka to 60-100 mg%. Wyższy może grozić poważnymi chorobami, dlatego dowiedz się, co zrobić, aby trzymać go w ryzach.
W procesie trawienia pożywienia powstaje w naszym organizmie glukoza, czyli cukier prosty, który z przewodu pokarmowego szybko przenika do krwi, a z nią do wszystkich komórek. Dzieje się tak dzięki produkowanej w trzustce insulinie. Problem zaczyna się wtedy, gdy trzustka w ogóle nie produkuje insuliny, albo produkuje jej bardzo mało i wówczas cukier pozostaje we krwi, a to prowadzi do cukrzycy. Komórki organizmu nie dostają "pożywienia" potrzebnego im do wytworzenia energii i pracy, zaczynają obumierać z głodu i cierpi na tym cały organizm. Wysoki lub podwyższony poziom cukru we krwi możemy mieć nawet przez wiele lat i nic o tym nie wiedzieć, gdyż dolegliwości cukrzycowe nie pojawiają się od razu. Nasz czujność słabnie, a w organizmie dochodzi do spustoszenia. Może dojść do uszkodzenia siatkówki oka, nerek, nerwów ruchowych i czuciowych, zmian miażdżycowych, uszkodzenia naczyń tętniczych w obrębie nóg (tzw. stopa cukrzycowa), a u mężczyzn nawet do impotencji.
__________________
Niezależnie od tego, kto był ojcem choroby, zła dieta była na pewno jej matką. http://blog.badzzdrowy.pl/ |
#2
|
|||
|
|||
Ja niestety uwielbiam cukier i to pod postacią czekolady Wiem, że nie jest to zdrowe, ale trzeba mieć w życiu jakieś grzeszki
|
#3
|
||||
|
||||
Proponuję Wam zastąpić cukier Xylitolem. Xylitol występuje naturalnie w wielu owocach, warzywach i zbożach. Jest także wytwarzany przez ludzkie ciało w procesie metabolizmu. Jako słodzik alternatywny prowadzi do zmniejszenia rozwoju próchnicy zębów, dlatego xylitol jest wysoko ceniony w produkcji cukierniczej uwzględniając gumy do żucia i miętówki.
Chłodzacy smak - negatywne ciepło roztworu połączone z wysoką rozpuszczalnością powoduje, że xylitol wywołuje intensywne i odświeżające a zarazem chłodzące uczucia w ustach. Słodkość - Xylitol jest dobrym smakowo słodzikiem z takim samym poziomem słodkości co cukier. Korzystny do walki z próchnicą - Ponieważ bakterie nie wywołują jego fermentacji w ustach. Zapobiega również tworzeniu się osadu na zębach. Uznane za zdrowe dla zębów wyroby cukiernicze na bazie xylitolu mogą być sprzedawane jako produkty przyjazne dla zębów. Aspekty odżywcze - Xylitol dostarcza 40%- 50% mniej kalorii niż sacharoza - wywołuje bardzo niską glikemię, dlatego jest odpowiedni dla diabetyków Xylose jest naturalnie obecny w zbożach jak również w pochodnych drewna. W rezultacie producenci znaleźli różne sposoby na pozyskiwanie go: ze skórki leszczyny, łusek ryżu, kory brzozy, zbóż itp. Hydroliza tych surowych materiałów wytwarza pół-celuloze z której xylose jest pozyskiwany. Następnie uwodornianie wytwarza xylitol. Używany w jedzeniu jako środek słodzący od lat 1960 xylitol posiada odpowiednie właściwości aby zyskać akceptację jako słodzik alternatywny dzisiejszych wyrobów cukierniczych. Jest produkowany przemysłowo przez ponad 25 lat. |
#4
|
||||
|
||||
Xylitol oprócz takiej bardzo źle się kojarzącej nazwy ma ten mankament, że z niego czekolady nie zrobisz.
|
#5
|
||||
|
||||
Jest też niestety bardzo toxyczny dla psów.Dawka 01g/1kg psa wymaga już natychmiastowej pomocy lekarskiej.
__________________
Im bardziej poznaję ludzi,tym bardziej kocham moje psy. |
#6
|
||||
|
||||
A po co psom dawać to świństwo.
|
#7
|
||||
|
||||
A kto mówi,żeby dawać?Nie dawać!I cukru też nie dawać.A czekolady zwłaszcza.
__________________
Im bardziej poznaję ludzi,tym bardziej kocham moje psy. |
#8
|
||||
|
||||
Co do cukru się nie zgodzę. Można podać, a czasem należy np. pies w stresie jak zje sobie kawałek ciasta drożdżowego, albo biszkopcika to mu lepiej będzie.
|
#9
|
||||
|
||||
Witam i pozdrawiam.
Cukru używam śladowo.
Słodzę "Stevia".
__________________
http://ewefew.blogspot.com/ |
#10
|
||||
|
||||
Cytat:
__________________
Im bardziej poznaję ludzi,tym bardziej kocham moje psy. |
#11
|
||||
|
||||
Nie szalejmy tak z tymi truciznami. Jeśli preparat poleca lekarz to chyba nie celem uśmiercenia pacjenta. Znam psy pojadające czekoladę i to w ilościach ponoć powodujących zejście śmiertelne, a one żyją i są szczęśliwe. Moje kochają ciasta i naleśniki i omlety, a ja im życie uprzyjemniam i częstuję. Masła nie tolerują. Trzustce to nie pasuje. Aha, mają wyniki badań krwi i wszystko w normie. Choć z uwagi na wiek to i owo mogłoby szwankować. W ich wypadku cukier nie zaszkodził. Na wołowinę mają uczulenie.
|
#12
|
||||
|
||||
Witajcie.
Mój 14-to latek uwielbia śmietankę z kubła.
Wylizuje wszystkie kubki serkowe i śmietankowe i jest potem cicho.Kubek po skończonej sjeście wyleci z budy. Jak On wylizuje te wielkie kubki to jest tajemnicka.Nie wiem.??
__________________
http://ewefew.blogspot.com/ |
#13
|
||||
|
||||
Piesek mojej córki też uwielbia naleśniki,racuchy drożdżowe,kluski z serem,ciasta ale bardzo mu smakuje też bigos.Gotowe puszki jak żeśmy kupowali to tylko powąchała i tyłem sie odwracała.Teraz kupujemy serduszka drobiowe ,gotujemy i wsuwa aż sie uszy trzesą.
|
#14
|
||||
|
||||
A znacie powiedzenie "cukier krzepi"? Oczywiście w rozsądnych ilościach.
|
#15
|
||||
|
||||
Cytat:
|
#16
|
||||
|
||||
My zredukowalismy do zera...słodzona herbata juz nie smakuje.
|
#17
|
|||
|
|||
My też pijemy gorzką herbate....taka mi najbardziej smakuje .
Jak cukier był na kartki to na szklanke sypałam trzy łyżeczki |
#18
|
||||
|
||||
Cytat:
mało cukru.Ale tak jak ze wszystkim najlepszym jest zachowanie umiaru," bo co za dużo to niezdrowo" stare jak świat powiedzenie stosować dosłownie.Pozdrawiam |
#19
|
|||
|
|||
Witam,mój mąż słodzi bardzo dużo herbatę,dwie łyżeczki na szklankę,a jeśli nie widzę to i potrafi trzy wsypać,ja jego nie wypiję,a on mojej.Twierdzi,że moja herbata jest gorzka jak diabli.Próbuję go zachęcać do życia aktywnego,żeby zaczął ćwiczyć razem ze mną,będzie ciężko,ale nie popuszczę.pozdrawiam
|
#20
|
||||
|
||||
cukier to wróg numer jeden, biała mąka dwa, sól trzy, a kokaina cztery, to z tych białych... a teraz do rzeczy - cukier zmienia odczyn w organiźmie, zakwasza wszystko, a najbardziej przewód pokarmowy (mięso i mleko też, podobnie zresztą jak wiele pokarmów), od tego zarastamy pleśnią w środku nawet o tym nie wiedząc, dlatego potem są alergie, słaba odpornośc organizmu, raki nieboraki i takie tam.. jeść jak najwięcej warzyw, w tym dużo surowych, zielonych części roślin, owoców, to jest to, a jeśli cukier to tylko z owoców i bez przesady
tako rzecze rebelio za swoja umiłowana dietetyczką a jeśli chodzi o czekoladę, naprawdę procesy produkcyjne pozbawiają ja jakiejkolwiek wartości, magnez jest nieprzyswajalny, a chodzi tu głównie o cukier, zaś aminokwasy pomagają wytworzyć serotoninę.... taki mały halucynogenek (nie jestem za zakazami, po prostu bądźmy świadomi, co jemy, bez złudzeń, w święta strzeliłam sobie taką szprycę, że długo będe wspominać, bo synowa dała mi w prezencie szwajcarskie czekoladki) |
Podobne wątki | ||||
Wątek | Autor wątku | Senior Cafe | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Komputer to moj przyjaciel | miś | Białystok | 9 | 27-05-2013 12:18 |
Czworonożny przyjaciel seniora - komentarze | al-ka | Ogólny | 32 | 22-06-2009 16:18 |
Babcia- przyjaciel, potrzebna JUŻ | Agacik | Praca, wolontariat | 2 | 15-04-2009 19:50 |
Cukier uzależnia? | kufa86 | Uzależnienia | 44 | 16-03-2009 15:53 |
Soja - wróg otyłości - komentarze | Basia. | Ogólny | 8 | 26-02-2008 08:44 |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten wątek |
|
|